Antena 3 CNN Externe Atlas vechi de sute de ani, furat în Suedia, regăsit după zece ani în Statele Unite

Atlas vechi de sute de ani, furat în Suedia, regăsit după zece ani în Statele Unite

Atlas vechi de sute de ani, furat în Suedia, regăsit după zece ani în Statele Unite
Sursa foto: Foto: AFP/Mediafax
28 Iun 2012   •   18:24

Un atlas vechi de 415 ani, care a fost furat de la Biblioteca Regală a Suediei în urmă cu peste 10 ani, a fost regăsit în Statele Unite ale Americii şi restituit Suediei, a anunţat Gunilla Herdenberg, directoarea instituţiei, miercuri, la New York, informează AFP.

"Atlasul Wytfliet" realizat de cartograful belgian Cornelius van Wytfliet şi tipărit în 1597, a fost furat alături de alte 55 de cărţi rare, care nu au fost încă recuperate.

O galerie newyorkeză, după ce l-a cumpărat de la casa Sotheby's, la Londra, l-a scos apoi la vânzare, în iunie 2011, au explicat reprezentanţii cabinetului de avocatură Herrick, Feinstein, angajat de conducerea bibliotecii suedeze cu scopul de a recupera atlasul.

Volumul se afla în posesia Bibliotecii Regale a Suediei de peste 300 de ani în momentul în care a fost furat.

"Nu am putea fi mai fericiţi decât acum, când această comoară naţională se va întoarce în sfârşit la ea acasă", a declarat Gunilla Herdenberg, mulţumind tuturor persoanelor care au făcut posibilă reîntoarcerea în Suedia a acestui atlas, consacrat în întregime Americii de Sud şi Americii de Nord şi care conţine prima hartă a statului California.

Cele 56 de lucrări au fost furate între 1995 şi 2004 de directorul departamentului de manuscrise de la Biblioteca Regală a Suediei, Arius Burius. Acesta s-a sinucis în 2004, după ce şi-a mărturisit fapta, afirmă reprezentanţii cabinetului de avocatură.

După ce atlasul a fost redescoperit, galeria newyorkeză care l-a pus în vânzare l-a predat casei Sotheby's din Londra. Casa de licitaţii l-a restituit apoi Bibliotecii Regale a Suediei.

Cele mai multe dintre cele 55 de cărţi furate odată cu atlasul au fost vândute la diverse licitaţii organizate de o casă germană la sfârşitul anilor 1990.



×
Subiecte în articol: Suedia
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close