Antena 3 CNN Externe Bradley Manning a fost găsit vinovat de spionaj. Militarul riscă o condamnare de peste 100 de ani de închisoare

Bradley Manning a fost găsit vinovat de spionaj. Militarul riscă o condamnare de peste 100 de ani de închisoare

Bradley Manning a fost găsit vinovat de spionaj. Militarul riscă o condamnare de peste 100 de ani de închisoare
de M.T.    |    30 Iul 2013   •   21:35

Militarul american Bradley Manning, acuzat de furnizarea a sute de mii de documente clasificate site-ului WikiLeaks, a fost găsit vinovat de spionaj, dar nu şi de ajutarea inamicului, şi riscă peste 100 de ani de închisoare, potrivit Mediafax.

Manning, în vârstă de 25 de ani, a fost găsit vinovat de 20 de capete de acuzare.

Militarul a recunoscut că a oferit aproximativ 700.000 de documente clasificate site-ului WikiLeaks, argumentând că intenţiona declanşarea unei dezbateri publice în materie de politică externă.

În afară de acuzaţia de spionaj, Manning a fost găsit vinovat şi în cazul a cinci capete de acuzare privind furt de documente.

Verdictul a fost anunţat marţi, la ora locală 13, la Fort Meade, Maryland, lângă Washington, de către judecătoarea militară Denise Lind.

Avocatul lui Bradley Manning, David Coombs, ceruse achitarea clientului său în ce priveşte acuzaţiile de spionaj, fraudă informatică şi „ajutare a inamicului”, afirmând că Manning nu este un trădător, după cum susţinea acuzarea, ci un „tânăr naiv, bine intenţionat”, care a fost şocat de ce a văzut în Irak şi spera să provoace o dezbatere la nivel internaţional, notează Agerpres.

Fostul analist militar riscă o condamnare la peste 100 de ani de închisoare, iar procedurile de stabilire a sentinţei vor începe miercuri.

×
Subiecte în articol: spionaj SUA
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close