Antena 3 CNN Externe Câinii ar putea fi folosiţi pentru depistarea cancerului de prostată

Câinii ar putea fi folosiţi pentru depistarea cancerului de prostată

Câinii ar putea fi folosiţi pentru depistarea cancerului de prostată
Sursa foto: Foto: theaustralian.com.au
27 Ian 2011   •   19:19

După ani întregi de utilizare pe scară largă pentru detectarea materialelor explozive şi a drogurilor, flerul câinilor ar putea veni în ajutorul specialiştilor dintr-un alt domeniu medicinei, ajutând la depistarea cancerul de prostată, informează AFP.

În acest fel, câinii vor fi folosiţi pentru a pune la punct un test urinar destul de simplu, prin care medicii vor putea să depisteze într-un stadiu precoce cazurile cele mai agresive de cancer. Acest lucru este posibil graţie simţului lor olfactiv extrem de sensibil.

"Un ciobănesc belgian, antrenat de militarii din aviaţia franceză, este deja capabil să depisteze cancerul de prostată. Un al doilea câine se află în etapa de antrenament. Aceştia sunt primii câini antrenaţi în Franţa pentru detectarea cazurilor de cancer", a declarat profesorul Olivier Cussenot, un reputat oncolog-urolog de la spitalul Tenon din Paris, aflat la originea acestei iniţiative.

Un câine a fost utilizat, pentru prima oară în Europa, pentru detectarea cancerului de prostată, afirmă medicul francez. Un test similar, citat într-un articol medical, a avut loc în Statele Unite, însă multe detalii despre acesta nu au fost publicate.
   
În cazul testului european, câinii au depistat cazurile de cancer cu o acurateţe de 91%. "Am fost surprinşi de performanţele câinilor. Niciun alt test nu a avut rezultate comparabile", a explicat savantul francez.

Medicina este interesată de mult timp de găsirea unei tehnici prin care medicii vor putea să se folosească de acuitatea olfactivă a câinilor pentru de a depista cancerul.

În 1989, revista medicală The Lancet a publicat un articol care prezenta cazul unor câini capabili să identifice leziunile canceroase de la nivelul pielii (melanom). Alte teste similare - câini care depistau cancerul pulmonar, prin mirosirea respiraţiei pacientului, şi cancerul de vezică, prin mirosirea unor eşantioane de urină - au fost raportate în literatura medicală.

Pentru a identifica compoziţia "parfumului" cancerului, medicii francezi colaborează cu Christophe Junot, cercetător în cadrul Comisariatului pentru energie atomică (CEA). Savanţii fac diverse teste, introducând diverse molecule solubile în eşantioane de apă, care sunt apoi mirosite de câini, ale căror reacţii sunt "pândite" de specialiştii ce speră să obţină astfel, "formula corectă".

×
Subiecte în articol: medicina
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close