Antena 3 CNN Externe Ce se va discuta în spatele uşilor închise la summitul NATO. Trei subiecte fierbinţi vor fi dezbătute de cei mai importanţi lideri ai lumii

Ce se va discuta în spatele uşilor închise la summitul NATO. Trei subiecte fierbinţi vor fi dezbătute de cei mai importanţi lideri ai lumii

Ce se va discuta în spatele uşilor închise la summitul NATO. Trei subiecte fierbinţi vor fi dezbătute de cei mai importanţi lideri ai lumii
de O.P.    |    04 Sep 2014   •   06:26

Expansiunea rusească în estul Europei a stârnit îngrijorări în cadrul NATO. Cu toate acestea, Alianţa a reiterat în repetate rânduri că nu are nicio intenţie să intervină militar în Ucraina, ţară ce nu este membru NATO.

Analiştii spun, însă, că, în cadrul summitului, preşedintele Barack Obama şi ceilalţi lideri ai Alianţei Nord-Atlantice vor cădea de acord cu privire la un plan pe termen lung de întărire a forţelor de pe flancul estic al Europei.

Un alt punct de pe ordinea de zi va fi ameninţarea Statului Islamic. Gruparea sunită are o fortăreaţă în Siria şi a înregistrat numeroase victorii în faţa forţelor guvernamentale din Irak. Ofensiva jihadiştilor a ajuns prea aproape de sud-estul Alianţei, aproape de graniţa Turciei cu Siria şi Irak.

Summitul va marca şi sfârşitul misiunii din Afganistan, al treilea subiect ce va fi discutat în cadrul reuniunii. După aproape 13 ani de luptă împotriva insurgenţilor talibani, majoritatea trupelor NATO se vor retrage din Afganistan la finalul acestui an. Preşedintele afgan nu va participa la summit, din cauza neînţelegerii sale cu Washingtonul cu privire la dorinţa Alianţei de a lăsa trupe în această ţară pentru a-i antrena pe militarii afgani în lupta împotriva talibanilor. 

Liderul afgan nu a fost de acord cu acest lucru şi a cerut să fie întrunite anumite condiţii, printre care şi eliberarea deţinuţilor afgani din închisoarea Guantanamo. Deşi liderul de la Casa Albă a fost de acord cu acest lucru, Congresul a refuzat, iar acordul bilateral americano-afgan a rămas în aer.

×
Subiecte în articol: summit NATO
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close