Antena 3 CNN Externe Cercetătorul care a descoperit Ebola se teme acum de "o tragedie inimaginabilă"

Cercetătorul care a descoperit Ebola se teme acum de "o tragedie inimaginabilă"

Cercetătorul care a descoperit Ebola se teme acum de "o tragedie inimaginabilă"
Sursa foto: Foto: .hindustantimes.com
06 Oct 2014   •   10:01

Cercetătorul care a descoperit Ebola, acum directorul Şcolii Regale de Medicină Tropicală şi Igienă din Londra, a vorbit într-un interviu acordat Der Spiegel despre temerile sale cu privire la răspândirea masivă a virusului în lume, scrie The Guardian.

Peter Piot avea 27 de ani când, în 1976, un pilot de linie a adus la laboratorul său din Anvers, Belgia, o probă de sânge de la o măicuţă care decedase din cauza unei boli misterioase, în Yambuku, o localitate mică în partea de nord a Zairului (acum Republica Democrată Congo).

CITEŞTE AICI INTERVIUL COMPLET CU PETER PIOT

"Nu aveam idee cât de periculos poate virusul. Purtam doar halatele noastre albe şi mănuşile de protecţie", a declarat Peter Piot.

Pentru a stabili natura virusului, cercetătorii l-au izolat de sânge şi l-au injectat unor şoareci. "Câteva zile nu s-a întâmplat nimic, şi am început să credem că proba de sânge a fost compromisă din cauză că nu a fost ţinută la temperaturi scăzute. Apoi, şoarecii au început să moară unul câte unul, şi atunci ne-am dat seama că avem de-a face cu ceva mortal", a mai spus acesta.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii le-a cerut să transporte probele într-un laborator din Anglia, însă şeful lui Piot a refuzat. In timpul cercetărilor, o eprubetă s-a spart, dar, din fericire, nimeni nu s-a îmbolnăvit.

Oamenii din echipa lui Piot au ajuns la concluzia că virusul este asemănător celui descoperit într-un laborator din Marburg, Germania, care a provocat moartea unor laboranţi, în anii '60. Când expertii, cu ajutorul colegilor din SUA, au stabilit că nu-i vorba de virusul Marburg, ci de altul, sute de oameni muriseră deja în satul Yambuku şi regiunile înconjurătoare.

Piot s-a aflat printre primii oameni de ştiinţă care au sosit în Yambuku. Acolo a aflat chiar de la bolnavi detalii despre cum se manifestă boala provocată de acest virus mortal.

Piot le-a spus jurnaliştilor că, până de curând, nu şi-a imaginat că Ebola reprezintă o ameninţare atât de mare, deoarece epidemiile au fost întotdeauna de scurtă durată şi izolate.

"In luna iunie a acestui an mi-am dat seama că este ceva complet diferit la această epidemie. Tot atunci, organizaţia Medici fără Frontiere a dat alarma", a afirmat acesta.

Peter Piot este convins că virusul nu va suferi mutaţii, astfel încât să se transmită de la om la om, pe calea aerului. Însă afirmă că s-ar putea produce o mutaţie care să permită bolnavilor să trăiască mai multe zile şi, implicit, să afecteze mai multe persoane.

×
Subiecte în articol: Ebola virus ebola
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close