Antena 3 CNN Externe Comandantul trupelor SUA şi NATO din Afganistan, schimbat din funcţie

Comandantul trupelor SUA şi NATO din Afganistan, schimbat din funcţie

Comandantul trupelor SUA şi NATO din Afganistan, schimbat din funcţie
24 Iun 2010   •   00:39

 

 

Preşedintele american Barack Obama a acceptat demisia generalului Stanley McChrystal din funcţia de comandant al trupelor americane din Afganistan.

Liderul de la Casa Albă a anunţat că McChrystal va fi înlocuit cu generalul David Petraeus.

McChrystal a demisionat din post urmare a unor declaraţii făcute de el şi consilierii săi în care batjocoreau reprezentanţi ai administraţiei Obama în cadrul unei reviste.

Anterior, McChrystal a fost convocat la Casa Albă de preşedintele Obama pentru a explica comentariile.  Înainte de a pleca spre Washington, McChrystal arăta că profilul publicat de revista Rolling Stone este o greşeală ce nu ar fi trebuit să se producă.

Generalul american a avut o discuţie de 30 de minute cu Obama şi nu a revenit pentru întâlnirea preşedintelui cu consilierii de securitate naţională şi şefii armatei priviond strategia de război.,

McChrystal, care este şi şeful misiunii NATO în Afganistan, admitea, marţi, că "am compromis misiunea" .

Articolul din Rolling Stone a scos la iveală tensiunile dintre liderii armatei şi Casa Albă, pe fondul desfăşurării a 30.000 de trupe suplimentare.

Obama l-a numit pe McChrystal pentru a coordona o campanie militară grea în Afganistan, în mai 2009, după ce l-a concediat pe generalul David McKiernan.

Exprimându-se în faţa presei în grădina Casei Albe, preşedintele a declarat, referitor la declaraţiile generalului McChrystal, cu care a avut o întrevedere în cursul zilei, că modul de a se comporta al acestuia "aşa cum reiese dintr-un articol publicat recent nu corespunde criteriilor cerute unui general".

El a adus însă un omagiu carierei de ofiţer a acestuia şi a dat asigurări că nu l-a revocat din cauza "insultelor personale". Obama a declarat, de asemenea, că a "acceptat demisia" generalului McChrystal cu "regret", dar a insistat asupra necesităţii unei "unităţi a eforturilor" echipei sale în privinţa Afganistanului. Preşedintele a asigurat că înlocuirea lui Stanley McChrystal cu David Petraeus nu înseamnă o schimbare de strategie pe teren.

 Antena3.ro

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close