Antena 3 CNN Externe Consiliul de Stat al Greciei a decis: Referendumul de duminică este constituţional

Consiliul de Stat al Greciei a decis: Referendumul de duminică este constituţional

Consiliul de Stat al Greciei a decis: Referendumul de duminică este constituţional
Sursa foto: Foto: Agerpres
03 Iul 2015   •   20:20

Referendumul programat duminică pe tema condiţiilor negociate cu creditorii internaţionali este constituţional, a decis Curtea supremă administrativă din Grecia.

Potrivit The New York Times, decizia Consiliului de Stat al Greciei permite organizarea referendumului programat duminică.

Consiliul Europei a anunţat zilele trecute că referendumul convocat în Grecia nu întruneşte condiţiile internaţionale de organizare, argumentând că a fost programat cu doar o săptămână înainte.

Premierul Alexis Tsipras a decis organizarea pe 5 iulie a unui referendum prin care grecii să decidă dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării.

Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional nu vor lua nicio decizie privind situaţia din Grecia înainte de referendumul programat duminică.

Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă plata către FMI.

Premierul grec Alexis Tsipras a îndemnat, vineri, alegătorii să nu cedeze "şantajului" creditorilor internaţionali.
   
"Referendumul de duminică nu este despre oportunitatea rămânerii Greciei în zona euro", a declarat Tsipras într-un discurs televizat adresat naţiunii, subliniind că doreşte rămânerea ţării în spaţiul monedei unice.

Citiţi şi: Peste 20.000 de greci PROTESTEAZĂ lângă Parlament. Tsipras cere elenilor să "întoarcă spatele celor care ne terorizează zilnic"

×
Subiecte în articol: Grecia criza Grecia
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close