Antena 3 CNN Externe "Coreea de Nord va plăti un preţ ridicat dacă nu se abţine de la un al treilea test nuclear". Avertismentul oficial vine din partea Chinei

"Coreea de Nord va plăti un preţ ridicat dacă nu se abţine de la un al treilea test nuclear". Avertismentul oficial vine din partea Chinei

"Coreea de Nord va plăti un preţ ridicat dacă nu se abţine de la un al treilea test nuclear". Avertismentul oficial vine din partea Chinei
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
06 Feb 2013   •   12:30

O posibilă ruptură în relaţiile dintre Beijing şi aliatul său nord-coreean a fost menţionată pentru prima dată de presa oficială chineză. Jurnaliştii chinezi au publicat un articol de avertizare înaintea unui test nuclear considerat iminent, relatează AFP.

China şi Coreea de Nord "ar trebui să împărtăşească aceleaşi preocupări cu privire la o posibilă ruptură a relaţiilor, de pe urma căreia Phenianul nu va obţine niciun avantaj", se arată în editorialul publicat în Global Times, un ziar din cadrul grupului Cotidianul Poporului, organul de presă al Partidului Comunist Chinez.

"În cazul în care Coreea de Nord nu se va abţine să efectueze un al treilea test nuclear, în pofida unor eforturilor de a o descuraja, ea va trebui să plătească un preţ ridicat. Ajutorul pe care îl primeşte de la China va trebui să fie redus", se mai arată în articol.

Un prim editorial publicat în acelaşi ziar, la 25 ianuarie, menţiona o reducere a ajutorului chinez acordat aliatului său imprevizibil.

"Phenianul este important pentru China, dar nu până acolo încât China să îşi abanoneze principiile", se arăta în articolul cu titlul "China nu trebuie să se teamă de disputele cu Coreea de Nord".

Beijingul doreşte "menţinerea prieteniei chinezo-nord-coreene, dar Phenianul trebuie să facă la fel", scrie ziarul, care avertizează că "Phenianul nu trebuie să amăgească în privinţa Chinei", care "nu va pune relaţiile cu Phenianul deasupra intereselor sale strategice".

Până în prezent, Beijingul s-a mulţumit să îndemne toate părţile implicate la calm.

Nord-coreenii ar putea efectua în curând un al treilea test nuclear, după cele din 2006 şi 2009.

 

 

 

×
Subiecte în articol: test nuclear
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close