Antena 3 CNN Externe Curtea de Apel din Haga: Olanda, parțial responsabilă pentru masacrul de la Srebrenica

Curtea de Apel din Haga: Olanda, parțial responsabilă pentru masacrul de la Srebrenica

Curtea de Apel din Haga: Olanda, parțial responsabilă pentru masacrul de la Srebrenica
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
de M.Z.    |    28 Iun 2017   •   18:08

Curtea de Apel din Haga a confirmat verdictul conform căruia Olanda este parţial vinovată pentru moartea a 300 de musulmani ucişi de forţele sârbo-bosniace în timpul genocidului de la Srebrenica din 1995, relatează Reuters şi DPA. 

Hotărârea tribunalului confirmă o decizie din 2014 potrivit căreia trupele de menţinere a păcii olandeze ar fi putut şti că bărbaţii care căutau refugiu la baza olandeză din satul Potocari vor fi ucişi de trupele sârbo-bosniace dacă sunt forţaţi să plece - ceea ce s-a şi întâmplat. 

Musulmanii care căutau adăpost s-au numărat printre cele circa 8.000 de persoane ucise în masacrul pe care Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) l-a calificat în 2007 drept genocid. 

Hotărârea este considerată excepţională în condiţiile în care Naţiunile Unite se bucură de imunitate în faţa urmăririi penale. Cu toate acestea, cazul referitor la Olanda este aproape unic în ceea ce priveşte tragerea la răspundere pentru acţiunile sale a unui stat participant la o misiune ONU de menţinere a păcii. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Haga Olanda
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close