Antena 3 CNN Externe De ce a fost Breivik greu de detectat? Vezi explicaţia Europol

De ce a fost Breivik greu de detectat? Vezi explicaţia Europol

De ce a fost Breivik greu de detectat? Vezi explicaţia Europol
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    26 Apr 2012   •   10:26

Teroriştii care acţionează singuri, asemeni norvegianului Anders Breivik - autorul atacurilor din iulie 2011 soldate cu 77 de morţi, sunt extrem de dificil de detectat, a anunţat miercuri Oficiul european de poliţie Europol, potrivit AFP.

"Teroriştii care acţionează singuri sau în grupuri mici sunt extrem de dificil de detectat", a precizat organizaţia de cooperare poliţienească în raportul său pe 2011 privind terorismul, referindu-se în special la Anders Behring Breivik.

Anders Behring Breivik, duşman al multiculturalismului şi "invaziei musulmane" în Europa, a deschis focul pe 22 iulie 2011, la o tabără de vară a Tineretului Laburist de pe insula Utoeya, în apropiere de Oslo, după ce a detonat o bombă în apropierea sediului Guvernului norvegian, provocând moartea a 77 de persoane.

"Ameninţările serioase nu provin numai de la organizaţii teroriste stabile, ci din ce în ce mai mult de la actori izolaţi", atrage atenţia Europol, subliniind rolul jucat de al-Qaida pentru a incita aceşti "actori solitari".

La procesul său, care a început pe 16 aprilie la Oslo, Anders Breivik a spus că a fost influenţat de al-Qaida, "organizaţia militantă cu cea mai mare reuşită din lume".

Potrivit unui manifest publicat pe internet în ziua atacurilor, Breivik s-a lansat în 2002 în cruciada sa ideologică şi a decis să treacă la acţiune din toamna lui 2009.

×
Subiecte în articol: Anders Breivik Europol teroristi al-Qaida
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close