Antena 3 CNN Externe Fost director SIE: "Există speculații că atacurile din Munchen ar fi o lovitură a extremei drepte din Germania"

Fost director SIE: "Există speculații că atacurile din Munchen ar fi o lovitură a extremei drepte din Germania"

Fost director SIE: "Există speculații că atacurile din Munchen ar fi o lovitură a extremei drepte din Germania"
23 Iul 2016   •   00:18

Atacul din Munchen s-a produs la exact cinci ani de la masacrul comis la Oslo, în Norvegia, de un militant de extremă-dreapta, existând indicii că actul din Germania ar putea fi opera unui naţionalist nemulţumit de politicile favorabile imigraţiei, deşi nu este exclusă ipoteza unui atentat islamist.

Fostul director SIE Cătălin Harnagea, a explicat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că este posibil ca atacurile din Munchen să nu aibă la origine autori jihadiști.

“Se pare că de data asta lucrurile stau altfel. Sunt speculații care spun că a fost o lovitură a extremei drepte germane, care este foarte motivată, foarte militantă și extrem de înarmată. Există speculații, mai ales că se pare că unii dintre martorii din mall au spus că cei care au tras au țipat sloganuri împotriva străinilor, ceea ce nu respectă modelul jihadist islamist. De asemenea, lucrurile stau diferit față de forțele de ordine, pentru că nemții au o poliție extrem de bine coordonată și pregătită. Faptul că nici până la ora asta nu au fost găsiți, duce la concluzia că s-a produs și o extracție a celor trei din zona respectivă. Ceea ce iar nu coresponde modelului cunoscut al sinucigașilor, care preferă să moară cu multe victime, la locul atentatului. Deci sunt niște elemente care nu duc 100% spre un atac provocat de islamiști radicali.”

“Trebuie avut în considerare și faptul că în Bavaria, extrema dreapta este foarte puternică, nu numai din Bavaria, dar și din fosta Germanie de Est. Problemele poliției și serviciilor interne sunt direct legate de activitățile acestei extreme drepte foarte dure”, a explicat Harnagea.

“Mai adaug că Germania nu a fost lovită până acum de o activitate teroristă, pentru că Germania nu este foarte activă în lupta împotriva Statului Islamic. Germania nu are trupe active, operaționale pe front. Germania susține o pregătire cât de cât tehnică a trupelor din Irak și din zona de impact cu ISIS”, a conchis Harnagea.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close