Antena 3 CNN Externe E stare de alertă în Israel, înaintea sărbătorilor evreieşti. ”Toți cetățenii să fie vigilenți!”

E stare de alertă în Israel, înaintea sărbătorilor evreieşti. ”Toți cetățenii să fie vigilenți!”

E stare de alertă în Israel, înaintea sărbătorilor evreieşti. ”Toți cetățenii să fie vigilenți!”
Sursa foto: Foto: pixabay.com
11 Oct 2016   •   08:15

Forţele israeliene au fost puse în stare de alertă odată cu apropierea marilor sărbători evreieşti care încep marţi, după un atentat sângeros la Ierusalim care a reanimat temerile privind o nouă recrudescenţă a violenţelor, potrivit AFP.

"Ştim că suntem într-o perioadă în care cei care încurajează terorismul şi violenţa încearcă să provoace confruntare. Toţi cetăţenii trebuie să fie vigilenţi, începând cu forţele de securitate", a avertizat luni premierul Benjamin Netanyahu.

Ierusalimul a fost duminică scena unui nou atentat în cursul căreia Misbah Abu Sbeih, un palestinian de 39 de ani şi înarmat cu o armă militară M-16, a ucis o pensionară israeliană de 60 de ani şi un poliţist de 29 de ani, înainte de a fi împuşcat.

Poliţia a anunţat desfăşurarea de unităţi suplimentare în Israel, iar la Ierusalim în special în Oraşul vechi şi în apropierea Zidului Plângerii, cu ocazia sărbătorilor evreieşti. Peste 3.000 de poliţişti urmează să asigure ordinea şi securitatea la Ierusalim în perioada sărbătorilor, a indicat poliţia.

De duminică, poliţia a arestat zeci de persoane în Ierusalimul de Est, partea palestiniană a oraşului anexată şi ocupată de Israel.

Printre acestea figurează membri ai familiei autorului atentatului de duminică, palestinieni care intenţionau să-i celebreze gestul şi alţii acuzaţi de aruncări de pietre şi sticle incendiare asupra forţelor israeliene în cursul ciocnirilor consecutive atacului.

Fiica lui Misbah Abu Sbeih, în vârstă de 17 ani, potrivit presei palestiniene, a difuzat o înregistrare video pe reţelele de socializare, în care îşi elogiază tatăl. Ea a fost arestată şi plasată în detenţie pentru trei zile. Forţele israeliene au luat măsuri pentru demolarea punitivă a casei lui Misbah Abu Sbeih.

Israelul se teme de un nou val de violenţe palestiniene în timpul sărbătorilor de Yom Kippur (Marea Iertare, de marţi seara până miercuri seara) şi de Sucot (sărbătoarea Corturilor sau a Tabernacolelor, începând de duminică seara şi durând o săptămână).

×
Subiecte în articol: Israel Ierusalim
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close