Antena 3 CNN Externe Elveţia vrea să interzică sinuciderile asistate

Elveţia vrea să interzică sinuciderile asistate

Elveţia vrea să interzică sinuciderile asistate
Sursa foto: Cosciug
30 Oct 2009   •   19:25

Alpii elveţieni atrag anual mii şi mii de turişti. Ţara cantoanelor a devenit în ultima vreme o atracţie şi pentru cei care vor să moară. Elveţia este printre puţinele ţări care acceptă sinuciderea asistată. Acum însă Guvernul vrea să limiteze această practică, dacă nu chiar să o interzică.

În 2007, americanul Craig Ewert, bolnav incurabil, a ales să moară într-o clinică din Elveţia. Mai mult, a acceptat ca ritualul să fie filmat. Moartea sa a devenit un documentar vizionat în toată lumea: "Dreptul la Moarte!" Şi un român şi-a pus capăt zilelor cu ajutorul cilnicii Dignitas, singura din Elveţia care acceptă şi pacienţi de altă naţionalitate decât cea elveţiană. Se numeşte Andrei Haber.

Numai că românul nu suferea de nicio boală incurabilă. A vrut pur şi simplu să moară. A lăsat în urmă doar un bilet de adio prietenilor. Asta a pus pe gânduri autorităţile elveţiene care vor oprească "Turismul sinucigaş".

Cabinetul elveţian a dat publicităţii două proiecte de lege alternative - unul care impune condiţii mai severe pentru eutanasie, celălalt care o interzice cu totul. Amândouă au fost deja respinse de asociaţiile care susţin dreptul oamenilor să-şi pună capăt vieţii, cu ajutorul medicilor. Cele două variante ale legii vor fi totuşi supuse dezbaterii publice în următoarele luni.

După, guvernul va da o formă finală proiectului. Până acum, 900 de oameni şi-au găsit sfârşitul pe canapelele firmei de sinucideri asistate Dignitas. Cât câştigă o clinică din fiecare eutanasiere e un secret la care puţini au acces. Presa n-a prea reuşit să dea la o parte perdelele grele care acoperă afacerea Dignitas şi pe creierul ei, avocatul Ludwig Minelli.

Eutanasia nu este legalizată decât în Olanda, Luxemburg, Belgia şi Elveţia.

Observator

×
Subiecte în articol: Elvetia sinucidere asistata
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close