Antena 3 CNN Externe Experţii în epidemia de Ebola au "reafirmat ferm că nu trebuie să fie o interdicţie generală la călătorii sau comerţ cu ţările afectate"

Experţii în epidemia de Ebola au "reafirmat ferm că nu trebuie să fie o interdicţie generală la călătorii sau comerţ cu ţările afectate"

Experţii în epidemia de Ebola au "reafirmat ferm că nu trebuie să fie o interdicţie generală la călătorii sau comerţ cu ţările afectate"
Sursa foto: Foto: INTACT Images/ EPA
de S.T.    |    22 Sep 2014   •   18:09

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a reafirmat luni opoziţia faţă de restricţiile de călătorie spre ţările din Africa de Vest afectate de epidemia de Ebola, care rămâne o "urgenţă de sănătate publică mondială", relatează AFP.

Potrivit unui comunicat publicat la încheierea unei reuniuni a comitetului de urgenţă al OMS, experţii în această epidemie au "reafirmat ferm că nu trebuie să fie o interdicţie generală la călătorii sau comerţ cu ţările afectate".

"Anularea de zboruri şi alte restricţii de călătorie continuă să izoleze ţările afectate, provoacă consecinţe economice nefaste şi împiedică eforturile de salvare şi asistenţă, ceea ce creşte riscul propagării bolii la nivel internaţional", au avertizat ei.

OMS cere de asemenea o mai bună coordonare între autorităţile ţărilor afectate de virus şi sectorul transporturilor. Pe de altă parte, epidemia "continuă să constituie o urgenţă de sănătate publică mondială", aşa cum a decretat comitetul de urgenţă al OMS la 8 august.

Experţii au apreciat de asemenea că măsurile "excepţionale" de carantină trebuie să fie proporţionate şi bazate pe fapte. Ei cer ca personalul de sănătate să primească în ţările afectate o protecţie şi formare "adecvate", precum şi acces la îngrijiri medicale.

Potrivit unui bilanţ publicat la 18 septembrie de OMS, 2.630 persoane au murit din cauza Ebola din 5.357 cazuri, în principal în trei ţări (Guineea, Sierra Leone şi Liberia).

Citeşte şi:

Pericol uriaş, în ţările lovite de Ebola: pe piața neagră a apărut sângele prelevat de la convalescenți

×
Subiecte în articol: OMS Organizatia Mondiala a Sanatatii
Parteneri
Perioada care nu va mai fi luată în calcul la pensii
x close