Antena 3 CNN Externe Filipine, în aşteptarea celui mai puternic taifun din acest an. Zeci de mii de persoane au fost evacuate

Filipine, în aşteptarea celui mai puternic taifun din acest an. Zeci de mii de persoane au fost evacuate

Filipine, în aşteptarea celui mai puternic taifun din acest an. Zeci de mii de persoane au fost evacuate
Sursa foto: Foto:xiamen.blog.volksfreund.de
03 Dec 2012   •   10:35

Filipinezii au început luni evacuarea a zeci de mii de locuitori de pe coastele din sudul ţării, odată cu apropierea unui taifun cu rafale de vânt de până la 210 kilometri pe oră, considerat cel mai puternic din acest an, informează AFP.
   
Taifunul Bopha urmează să atingă luni seara Hinatuan, un port de pescari cu 39.000 de locuitori, în sudul arhipelagului. Primarul a ordonat evacuarea în adăposturi publice a celor care locuiesc pe litoral, lângă cursuri de apă sau pe insule.

"Nu mai plouă, dar ar putea să plouă (luni) seara. Acesta va fi cel mai puternic taifun din acest an", a avertizat Edgardo Ollet, directorul serviciului pentru securitate civilă din Manila.
   
Potrivit agenţiei meteorologice, Bopha ar urma să aducă "ploi importante şi abundente" în Hinatuan şi în regiune, dar şi pe unele insule din centrul arhipelagului.
   
Autorităţile au constituit rezerve alimentare şi au stocat echipamente de intervenţie. Armata şi Paza de Coastă au fost mobilizate în zonele cele mai expuse unor alunecări de teren şi inundaţii.
   
Filipinezii de confruntă cu aproximativ 20 de furtuni sau taifunuri majore anual, cele mai multe în anotimpul ploios, în perioada iunie-octombrie. Bopha este cel de al 16-lea din 2012.
   
În august, inundaţii provocate de o serie de furtuni s-au soldat cu aproximativ 100 de morţi, iar peste un milion de persoane au fost sinistrate.
   
În 2011, 29 de taifunuri au cauzat moartea a aproximativ 1.500 de persoane şi au afectat în diverse grade aproximativ zece la sută din cei aproximativ 90 de milioane de locuitori ai ţării, potrivit Guvernului.
   

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close