Antena 3 CNN Externe Grecia, negocieri pe ultima sută de metri cu FMI şi UE

Grecia, negocieri pe ultima sută de metri cu FMI şi UE

Grecia, negocieri pe ultima sută de metri cu FMI şi UE
Sursa foto: Foto: abcnews
12 Mai 2015   •   09:13

Miniştrii de Finanţe din zona euro s-au reunit la Bruxelles, pe fondul stagnării negocierilor între Grecia şi creditorii externi. Autorităţile de la Atena speră să obţină un acord rapid pentru primirea ultimei tranşe - de 7,2 miliarde de euro - din împrumutul total de 240 de miliarde de euro. Ambele părţi spun însă că nu se aşteaptă să ajungă prea curând la un acord. Cu toate astea, Grecia a plătit ieri o tranşă de 750 milioane de euro către Fondul Monetar Internaţional, cu o zi înainte de scadenţă.

Guvernul Greciei se aşteaptă la o soluţionare rapidă a crizei care riscă să ducă ţara în faliment. Cu doar câteva zile înainte de data scadentă pentru plata a 200 de milioane de euro, Miniştrii de finanţe din zona euro s-au reunit pentru a evalua progresul negocierilor cu Atena.

De altfel, ministrul german de Finanţe a sugerat că poporul elen ar putea merge la un referendum pentru a aproba reforme economice în ţara lor. Ideea nu a fost deloc pe placul ministrului de finanţe al Greciei.

Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI cer guvernului de la Atena, printre altele, să diminueze cuantumul pensiilor şi să faciliteze disponibilizările. Reprezentanţii guvernului elen au anunţat, însă, că nu vor face concesii, deşi ţara e într-un risc real de a intra în incapacitate de plată.

Grecia ar putea rămâne fără fonduri pentru plata salariilor bugetarilor şi a pensiilor, existând chiar riscul ca ţara să părăsească zona euro. Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional iau în considerare eventualitatea intrării Greciei în incapacitate de plată şi au anunţat că lucrează la un plan de rezervă în cazul unui eşec al negocierilor.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close