Antena 3 CNN Externe Huho Chavez, grav bolnav. Cancerul de care suferă preşedintele venezuelean a recidivat

Huho Chavez, grav bolnav. Cancerul de care suferă preşedintele venezuelean a recidivat

Huho Chavez, grav bolnav. Cancerul de care suferă preşedintele venezuelean a recidivat
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    09 Dec 2012   •   10:06

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a anunţat, sâmbătă seara, o altă recidivă a cancerului cu care a fost diagnosticat în zona pelviană în 2011, necesitând "o nouă intervenţie chirurgicală" la Havana, unde urmează să plece duminică.

"Din cauza altor câtorva simptome, am decis împreună cu echipa medicală să procedăm la examene (...). Din nefericire, în acest bilanţ exhaustiv, a apărut prezenţa câtorva celule maligne recente. Este absolut indispensabil să fiu supus unei noi intervenţii chirurgicale, care este necesar să aibă loc în zilele următoare", a declarat Chavez, potrivit AFP.

Chavez, în vârstă de 58 de ani, aflat la putere începând din 1999, l-a desemnat pe vicepreşedintele Nicolas Maduro ca posibil succesor, solicitând venezuelenilor să voteze pentru acesta în cazul în care va fi declarat inapt pentru exercitarea funcţiei.

"Dacă se întâmplă ceva care să mă facă să fiu declarat inapt în vreun fel, Nicolas Maduro se află în situaţia de a asuma, aşa cum impune Constituţia, perioada de interimat până la convocarea de noi alegeri. Îl veţi alege pe Maduro preşedinte al Republicii, dacă veţi acţiona potrivit sentimentelor mele", a declarat Hugo Chavez.

După ce a fost reales la 7 octombrie, şeful statului s-a retras temporar din viaţa publică, din cauza problemelor de sănătate care au început cu un diagnostic de cancer, la jumătatea lui 2011, în urma căruia s-a declarat vindecat în două rânduri.

Hugo Chavez a plecat pe neaşteptate la Havana în noaptea de 27 noiembrie, pentru a fi supus unor şedinţe de "oxigenare hiperbară", al căror motiv nu a fost dezvăluit în mod oficial.

Preşedintele venezuelean, care s-a declarat vindecat de cancer în două rânduri, în ultimele luni, a revenit vineri la Caracas. El nu a oferit detalii despre tratamentul medical la care a fost supus la Havana, unde a urmat totalitatea tratamentelor medicale şi operaţiile la care a fost supus începând din iunie 2011.

Zvonuri s-au multiplicat recent cu privire la starea sa reală de sănătate, păstrată secretă de către autorităţi. Această incertitudine a fost alimentată de absenţa, vineri, la primul summit al şefilor de stat MERCOSUR de la aderarea ţării sale la piaţa comună sud-americană, la 31 iulie, şi până în prezent.








×
Subiecte în articol: Hugo Chavez Venezuela cancer
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close