Antena 3 CNN Externe Islanda renunță la blasfemie

Islanda renunță la blasfemie

Islanda renunță la blasfemie
04 Iul 2015   •   01:21

Parlamentul Islandei a aprobat vineri cu o largă majoritate depenalizarea blasfemiei, măsură destinată promovării libertății de expresie după atentatul comis în ianuarie la Paris contra săptămânalului satiric Charlie Hebdo, scrie AFP, citat de agerpres.ro.

Articolul abrogat din Codul Penal prevedea o amendă sau până la trei luni de închisoare pentru orice persoană "care își bate joc în public sau dezonorează doctrina sau cultul" unui grup religios recunoscut. Inițiativa legislativă a fost prezentată în februarie de Partidul Piraților, în urma atentatului comis de doi jihadiști la Paris contra publicației Charlie Hebdo și soldat cu moartea a 12 persoane.

"Libertatea de expresie este una din pietrele de temelie ale democrației. Este un punct fundamental într-o societate liberă ca oamenii să se poată exprima fără să se teamă de vreo pedeapsă, din partea autorităților sau a altora", a declarat în cursul prezentării textului Partidul Piraților, care dispune de trei locuri în parlamentul de la Reykjavik și care se bucură de un trend ascendent în sondajele de opinie.

×
Subiecte în articol: Islanda
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close