Antena 3 CNN Externe Le Monde: Protestele din România constituie "un şoc" într-o ţară cu o societate civilă "apatică"

Le Monde: Protestele din România constituie "un şoc" într-o ţară cu o societate civilă "apatică"

Le Monde: Protestele din România constituie "un şoc" într-o ţară cu o societate civilă "apatică"
de O.P.    |    18 Ian 2012   •   05:53
Acţiunile de protest din România, chiar dacă nu sunt foarte ample, constituie "un şoc" într-o ţară a cărei societate civilă părea afectată de apatie, comentează ziarul Le Monde, în ediţia online.


"Chiar dacă numărul manifestanţilor rămâne modest - mai puţin de 10.000 de persoane în 40 de oraşe - simpla lor acţiune reprezintă un şoc într-o ţară a cărei societate civilă părea afectată de apatie", scrie Le Monde într-un material cu titlul "România: proteste faţă de măsurile de austeritate, privatizări şi Guvern".

"Elementul declanşator al acestor evenimente a fost demisia forţată, pe 10 ianuarie, a lui Raed Arafat. (...) Sistemul de sănătate este un subiect sensibil în România, unde spitalele suferă de subfinanţare. Plătiţi prost, angajaţii nu ezită să solicite bacşişuri din partea pacienţilor", explică Le Monde.

"Privatizările au conotaţii negative în România încă din perioada de tranziţie care a urmat căderii regimului comunist al lui Nicolae Ceaucescu: menite să redinamizeze companiile naţionale, privatizările au fost surse de profit pentru o mică clică de oameni de afaceri, numiţi magnaţi, echivalentul oligarhilor ruşi", notează Le Monde.


 

 




×
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close