Antena 3 CNN Externe Oficialii Consiliului Europei condamnă sentinţa în cazul "Pussy Riot"

Oficialii Consiliului Europei condamnă sentinţa în cazul "Pussy Riot"

Oficialii Consiliului Europei condamnă sentinţa în cazul "Pussy Riot"
Sursa foto: Foto: AFP/ Mediafax
17 Aug 2012   •   19:40

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon, şi secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, susţin că sentinţa pronunţată în Rusia împotriva membrelor formaţiei "Pussy Riot" este disproporţionată în raport cu delictul comis de acestea.
   
Oficialii Consiliului îşi exprimă speranţa că decizia va fi revizuită.
   
Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon, afirmă că sentinţa pronunţată în Rusia împotriva membrelor formaţiei "Pussy Riot" este disproporţionată în raport cu faptele, luând în considerare standardele Consiliului.
   
"Într-o democraţie, dreptul la liberă exprimare se poate exercita în anumite condiţii, scopul acestora fiind protejarea moralei şi a drepturilor celorlalţi. Cu toate astea, sancţiunile impuse trebuie să fie proporţionale cu gravitatea faptei. Având în vedere standardele Consiliului Europei, o condamnare la doi ani de închisoare în urma faptelor este disproporţionată", a spus MIgnon, citat într-un comunicat remis agenţiei Mediafax.
   
El menţionează că speră că sentinţa va fi schimbată. "Sper ca această condamnare să fie revizuită de instanţele ruseşti, în concordanţă cu procedurile prevăzute în legislaţia rusească, luând pe deplin în considerare standardele noastre în domeniu, precum cele stabilite în Convenţia Europeană privind Drepturile Omului şi jurisprudenţa Curţii", a adăugat Mignon.
   
La rândul său, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, susţine că această sentinţă este aspră.
   
"Astăzi trei tinere femei au fost condamnate la doi ani de închisoare departe de copiii lor. Mulţi ar susţine că grupul Pussy Riot ar fi putut alege un loc mai potrivit în care să îşi exprime opiniile. Desigur, libertatea de exprimare, care include dreptul de a exprima opinii politice disidente, presupune ca dreptul să fie exercitat în mod responsabil. Cu toate astea, sentinţa împotriva grupului Pussy Riot, la fel ca şi durata şi condiţiile detenţiei de dinainte de proces, pare aspră în raport cu natura delictului comis într-un stat laic, membru al Consiliului Europei şi parte la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului", subliniază Jagland.

Cele trei membre ale trupei punk Pussy Riot, arestate în februarie, au fost condamnate la câte doi ani de închisoare de Tribunalul din Moscova, care le-a găsit vinovate de "huliganism" şi "instigare la ură religioasă", după un proces intens mediatizat pe plan internaţional.

×
Subiecte în articol: Rusia
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close