Antena 3 CNN Externe Peste două treimi din italieni nu-l mai vor pe Mario Monti, pentru un nou mandat

Peste două treimi din italieni nu-l mai vor pe Mario Monti, pentru un nou mandat

Peste două treimi din italieni nu-l mai vor pe Mario Monti, pentru un nou mandat
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    18 Dec 2012   •   09:41

Mai mult de două treimi dintre italieni (61%) se opun eventualei candidaturi a lui Mario Monti pentru postul de premier la viitoarele alegeri generale, potrivit unui sondaj publicat recent de presa locală, informează AFP.

În schimb, 30% din italieni îi sunt favorabili, în timp ce doar 8-10% din populaţie a declarat că, dacă se vor prezenta la alegeri, "vor lua în considerare în mod serios" să voteze pentru Monti.

Persoanele favorabile lui Monti sunt, în mare parte, de vârstă medie şi educate, pe când cele care s-au declarat împotriva premierului sunt mai degrabă tineri şi cetăţeni provenind din sudul Italiei.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 800 de persoane, cu o marjă de eroare de 3,5%.

Mario Monti, care l-a înlocuit pe Silvio Berlusconi în noiembrie 2011 la conducerea Guvernului, responsabil de a salva Italia de faliment, este presat să se prezinte la alegerile din februarie, eventualitate pe care el a refuzat să o comenteze.

Monti este foarte apreciat de către colegii săi europeni pentru că a îndepărtat Italia de criza datoriilor şi pentru că a lansat noi reforme, în special, cele privind pensiile şi piaţa muncii.

Totuşi, în Italia, imaginea sa a avut de suferit în ultimele luni, din cauza impunerii în ţară a unui regim de austeritate, care presupune majorări nepopulare de impozite, precum şi a stării precare a economiei italiene, în timp ce PIB-ul este în scădere de cinci trimestre
consecutive.

Favoritul actual al sondajelor este Pier Luigi Bersani, liderul Pardidului Democrat, principala fornaţiune de centru-stânga.





×
Parteneri
Preşedintele Iranului, găsit mort în elicopterul prăbuşit
x close