Antena 3 CNN Externe Premierul italian Silvio Berlusconi a demisionat

Premierul italian Silvio Berlusconi a demisionat

Premierul italian Silvio Berlusconi a demisionat
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    12 Noi 2011   •   18:58
Update 22.48 - Silvio Berlusconi a demisionat, sâmbătă seara, de la conducerea Guvernului italian, potrivit Reuters. Il Cavaliere, în vârstă de 75 de ani, a părăsit imediat Palatul prezidenţial, constrâns să folosească o ieşire secretă, în timp ce mii de manifestanţi aplaudau şi agitau drapele, strigând "bufonule, bufonule!" la intrarea principală în palat.

Berlusconi a declarat că este de acord cu guvernul Monti, cu condiţia ca acesta să se ocupe strict numai de punerea în practică a măsurilor cerute de UE.

Potrivit corespondentului Antena 3 în Italia, Alina Harja, Silvio Berlusconi a întârziat circa o jumătate de oră la întâlnirea cu preşedintele Napolitano, căruia i-a înmânat demisia sa.

La prânz, Berlusconi a avut o întâlnire cu Mario Monti, cel care este favorit la postul de premier, şi i-a solicitat nişte legi, printre care şi pe cea electorală.

Noul guvern Mario Monti se pare că va avea doar 12 miniştri şi un număr foarte mic de secretari de stat.

Duminică, preşedintele italian Giorgio Napolitano sa va întâlni cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi al Senatului, potrivit sursei amintite.

Update 22.00 - Silvio Berlusconi a ajuns la Palatul prezidenţial Quirinal, pentru a-i înmâna demisia preşedintelui Giorgio Napolitano, a cărui reşedinţă este înconjurată de o mulţime pregătită să sărbătorească plecarea lui Il Cavaliere, relatează AFP. Preşedintele Napolitano ar urma să îi încredinţeze formarea noului Guvern fostului comisar european Mario Monti.


Premierul italian Silvio Berlusconi îşi va prezenta demisia după ora 19.30 GMT (21.30 ora României), în faţa preşedintelui ţării Giorgio Napolitano, a anunţat sâmbătă preşedinţia Republicii, relatează AFP. Favorit la postul de premier este Mario Monti, fost comisar european.

Deputaţii au adoptat în cursul serii de sâmbătă măsurile cerute de Uniunea Europeană şi destinate să reconforteze pieţele, după ce Senatul a aprobat acest pachet vineri.

Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, şi-a petrecut ultima zi la conducerea Guvernului italian. Imediat după adoptarea, în Camera Deputaţilor, a măsurilor cruciale pentru reconfortarea pieţelor şi a partenerilor internaţionali, Berlusconi a demisionat.

În vârstă de 75 de ani, mogulul media a marcat profund viaţa politică italiană în ultimii 17 ani. El este acuzat acum că a subminat credibilitatea ţării sale. Berlusconi i-a cedat locul său fostului comisar european Mario Monti, în vârstă de 68 de ani.

După adoptarea măsurilor de către Senat, urmează adoptarea acestora şi în Camera Deputaţilor. Astfel, sâmbătă seară, premierul Italiei şi-a încheiat mandatul de premier pentru Italia.

Responsabilitatea revine acum şefului statului, Giorgio Napolitano. Acesta a cerut forţelor politice „să acţioneze cu simţ de responsabilitate”. „Grava criză financiară şi economic, internă şi internaţională, reprezintă o provocare pentru coeziune socială a ţării noastre”, a declarat Napolitano sâmbătă dimineaţă.

În urma consultărilor, Napolitano va numi următorul premier – în persoana lui Mario Monti.

Un consiliu de miniştri a avut loc imediat după vot, în timp ce manifestanţii au început să iasă pe străzile Romei.

Citeşte şi Directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, a salutat sâmbătă "progresele semnificative" înregistrate pe plan politic în Italia, ca de altfel şi în Grecia, unde a fost format un Guvern.

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge în România
x close