Antena 3 CNN Externe RUSIA controlează JUMĂTATE din Marea Neagră. Pericolul uriaş la care este expusă România

RUSIA controlează JUMĂTATE din Marea Neagră. Pericolul uriaş la care este expusă România

RUSIA controlează JUMĂTATE din Marea Neagră. Pericolul uriaş la care este expusă România
de O.P.    |    04 Mar 2015   •   12:00

Lucrurile nu se calmează deloc, iar Rusia vrea să îşi arate din ce în ce mai mult şi mai clar dominaţia în zonă. Marea Neagră - un obiectiv strategic al ruşilor, pare terenul lor de joacă.

Ultima declaraţie făcută de analistul Viktor Litovkin pentru agenţia TASS arată întocmai acest lucru:

"Sistemele anti-aeriene ruse controlează aproximativ jumătate din Marea Neagră în timp ce rachetele ”sol-sol” acoperă în întregime teritoriul acesteia. Aceste sisteme anti-aeriene au făcut din Crimeea un puternic cap de pod care asigură protecţia forţelor din regiune”, a declarat Breedlove.



Experţii americani văd recentele desfăşurări de forţe militare din Crimeea drept o ameninţare directă a prezenţei navelor de luptă ale NATO în Marea Neagră, lucru care duce la schimbare echilibrului de forţe în regiunea Mării Negre. Este absolut clar de ce generalul american este atât de nemulţumit de anexarea Crimeii de către Rusia şi de eforturile Rusiei de a consolida securitatea militară a peninsulei.

Vremurile dominaţiei americane şi celei a NATO în Marea Neagră au apus, iar navele de război ale SUA nu vor mai putea să ancoreze în portul din Sevastopol fără permisiunea comandamentului Mării Negre la fel cum făceau după evenimentele din Osetia de Sud din luna august 2008 în baza permisiunii preşedintelui ucrainean de la acea vreme, Victor Iuşcenko", scrie analistul Viktor Litovkin.

Cu alte cuvinte, Rusia începe încet dar sigur să îşi ducă la îndeplinire planul de a le arăta membrilor NATO că este "în control" în zona Mării Negre: "Trebuie să ştie că nu sunt doriţi aici, trebuie să vadă cine este la cârmă", conchide Litovkin.

×
Subiecte în articol: Marea Neagrã Rusia Crimeea
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close