Antena 3 CNN Externe Studiu: Schimbările climatice pot cauza cancer

Studiu: Schimbările climatice pot cauza cancer

Studiu: Schimbările climatice pot cauza cancer
Sursa foto: Foto: reallynatural.com
10 Dec 2010   •   18:41

Gheţarii care se topesc emit în aer şi oceane poluanţi care cauzează cancer, spun cercetătorii. Substanţele chimice intră apoi în mâncare şi ajung în corpurile oamennilor declanşând tumori, boli de inimă şi sterilitate. Avertismentul vine în urma unui studiu internaţional care a descoperit legături între schimbările climatice şi o clasă de poluanţi produşi de om, denumiţi poluanţi organici persistenţi, relatează Dailymail.co.uk.

Studiul, care va fi publicat luna viitoare, indică faptul că temperaturile în creştere şi condiţiile meteo extreme intensifică expunerea oamenilor din întreaga lume, inclusiv din Europa.

“Este o problemă în toată lumea, agenţii poluanţi nu au graniţe. Călătoresc mii de kilometri şi cresc în continuare”, susţin cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi în privinţa poluanţilor organici persistenţi (POP) pentru că rămân activi în mediu timp de mai multe decenii şi se acumulează în ţesutul uman.

La categoria acestor poluanţi intră pesticide precum DDT şi chimicale denumite PCB, folsoite la produse electrocasnice.

Donald Cooper, de la Programul de Mediu al Naţiunilor Unite, cel care a anunţat studiul, în cadrul discuţiilor despre schimbările climatice de la Cancun, Mexic, a precizat că gheţarii care se topesc emit, în aer şi oceane, poluanţi organici persistenţi care se află de ani buni în gheţari.

În urma fenomenelor meteo extrem, precum inundaţiile din Pakistan, sunt emişi poluanţi periculoşi. De asemenea, temperaturile ridicate pot răspândi malaria şi creşte nevoia de utilizare a spray-urilor precum DDT, care dăunează sănătăţii oamenilor.

“Cantităţi foarte mici de poluanţi organici persistenţi intră în mâncare şi se acumulează în niveluri din ce în ce mai mari. Şi noi suntem destinatarul final. Îi găsim în laptele mamei şi în sânge”, a declarat Donald Cooper.

×
Subiecte în articol: schimbari climatice cancer studiu ghetari
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close