Antena 3 CNN Externe SUA şi China s-au pus de acord asupra unui nou set de sancţiuni pentru Coreea de Nord

SUA şi China s-au pus de acord asupra unui nou set de sancţiuni pentru Coreea de Nord

SUA şi China s-au pus de acord asupra unui nou set de sancţiuni pentru Coreea de Nord
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
05 Mar 2013   •   09:46

Statele Unite ale Americii şi China au ajus la un acord în ceea ce priveşte un nou set de sancţiuni pentru Coreea de Nord, ca reacţie la efectuarea celui de al treilea test nuclear la jumătatea lui februarie, au anunţat, luni, diplomaţii ONU, informează AP.

Potrivit AP, Consiliul se Securitate al Naţiunilor Unite a anunţat, luni seară, că urmează să se reunească, miercuri, într-o şedinţă cu uşile închise, pe tema programului nuclear condus de Coreea de Nord.

Surse diplomatice participante la consiliu au afirmat că este luată în calcul o nouă rezoluţie cu privire la programul nuclear condus de regimul de la Phenian.

Reacţia rapidă şi unanimă a celui mai puternic organism ONU va duce cel mai probabil la formularea celei de-a patra rundă de sancţiuni împotriva regimului de la Phenian.

În ultimele trei săptămâni, SUA, un puternic aliat pentru Coreea de Sud şi Japonia a purtat negocieri cu aliatul Coreei de Nord, China.

Statele Unite au declarat situaţie de urgenţă în relaţia cu Coreea de Nord în 2008, în timpul administraţiei condusă de George W. Bush. Obama a menţinut măsura şi a impus sancţiuni mai dure, printre care şi un embargo asupra importurilor directe şi indirecte din Coreea de Nord.

Conform unei rezoluţii a ONU, Coreea de Nord nu mai avea dreptul să desfăşoare teste cu rachete, după ce în octombrie 2006 a realizat un prim test nuclear.

Cu toate acestea, a realizat şi un al doilea test, în 2009, urmat de mai multe lansari de rachete cu raza scurta de actiune şi un al treilea test nuclear, la jumătatea lunii februarie.

In 2009, cand ONU a condamnat testele cu rachete, Coreea de Nord s-a retras din negocierile cu SUA, China, Rusia, Japonia şi Coreea de Sud.

×
Subiecte în articol: test nuclear phenian
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close