Antena 3 CNN Externe Ţara care va depăşi în următorul deceniu SUA: Va ajunge să însemne 20% din PIB-ul global

Ţara care va depăşi în următorul deceniu SUA: Va ajunge să însemne 20% din PIB-ul global

Ţara care va depăşi în următorul deceniu SUA: Va ajunge să însemne 20% din PIB-ul global
08 Sep 2014   •   15:49

China va depăşi Statele Unite în următorul deceniu, devenind cea mai mare economie la nivel global, ca urmare a triplării Produsului Intern Brut (PIB), de la 10 trilioane de dolari în prezent, la 28,25 trilioane de dolari, potrivit unui raport al companiei de consultanţă IHS Economics din SUA.
   
Prin comparaţie, PIB-ul SUA va creşte la 27,31 trilioane de dolari până în 2024, de la 17,4 trilioane de dolari în prezent.
   
"În următorii zece ani, economia Chinei se va îndrepta către o creştere mai rapidă a consumului, ceea ce va ajuta structura economiei naţionale, precum şi creşterea din regiunea Asia-Pacific", a declarat Rajiv Biswas, economist la IHS Economics.
   
De asemenea, compania de consultanţă estimează că economia Chinei va ajunge să însemne 20% din PIB-ul global până în 2025, în condiţiile în care în 2013 economia chineză a reprezentat 12% din PIB-ul global.
   
IHS a măsurat economia Chinei în dolari americani, diferită de metoda parităţii puterii de cumpărare, utilizaqtă de alte institute de cercetare în trecut.
   
Metoda parităţii puterii de cumpărare este folosită pentru a măsura puterea de cumpărare a unei monede în raport cu o valută de referinţă internaţională, de obicei dolarul SUA, calculând o rată de schimb alternativă între cele două monede, care să reflecte diferenţele de preţ.

×
Subiecte în articol: China SUA
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close