Antena 3 CNN Externe Teroristul Breivik a mai făcut o victimă în Norvegia

Teroristul Breivik a mai făcut o victimă în Norvegia

Teroristul Breivik a mai făcut o victimă în Norvegia
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    17 Aug 2012   •   11:42

Şeful poliţiei norvegiene a demisionat joi, după publicarea unui raport foarte critic asupra eforturilor poliţiei privind atacurile comise anul trecut de Anders Behring Breivik.

Demisia lui Oeystein Maeland, cu efect imediat, are loc la trei zile după ce o Comisie independentă de anchetă a apreciat că Breivik ar fi putut să fie arestat mai devreme de 22 iulie 2011, lucru care ar fi salvat multe vieţi, informează AFP.

Oeystein Maeland şi-a motivat demisia prin lipsa de încredere pe care susţine că o resimte din partea Guvernului.

"Încrederea ministrului Justiţiei este desigur decisivă pentru ca eu să rămân la postul meu. Dacă ministrul şi alţi oficiali politici nu clarifică această problemă fără echivoc, îmi devine imposibil să îmi continui munca", a declarat el.

Maeland preluase această funcţie cu doar câteva zile înainte de atacurile de la 22 iulie.

În acea zi, extremistul de dreapta a ucis mai întâi opt persoane, detonând o bombă lângă sediul Guvernului, la Oslo, iar ulterior a ucis alte 69 de persoane deschizând focul într-o tabără de vară a tinerilor laburişti, pe insula Utoya.

Creată de către Guvern pentru a învăţa de pe urma acestui masacru, Comisia a relevat numeroase nereguli din partea poliţiei, între care semnalarea extrem de târzie a ucigaşului şi a vehiculului său, probleme de comunicare, proceduri prost respectate, mijloace neadaptate şi altele.

Ulterior, presa a criticat dur conducerea poliţiei pentru că a încercat să îşi protejeze angajaţii şi pentru că nu a dezvăluit totul în rapoartele cu privire la greşelile comise de poliţişti în ziua dramei.



×
Parteneri
Pensii mai mari pentru români, cu aceste acte
x close