Antena 3 CNN Externe Turcia a interceptat un avion de pasageri sirian pe ruta Moscova-Damasc

Turcia a interceptat un avion de pasageri sirian pe ruta Moscova-Damasc

Turcia a interceptat un avion de pasageri sirian pe ruta Moscova-Damasc
Sursa foto: Foto: AFP
11 Oct 2012   •   14:41

Pasagerii de la bordul avionului sirian, interceptat de aparatele de vânătoare turceşti, susţin că au fost obligaţi să semneze documente, din care să reiasă că avionul a efectuat o aterizare de urgenţă, iar armata turcă nu a fost implicată în acest incident.

"Patru persoane au fost bătute, doi pasageri şi doi membri ai echipajului, fiind forţaţi să semneze nişte hârtii. Nu ştiam ce scria şi ne temeam de soarta căpitanului. El a fost luat dintre noi şi l-au ameninţat că-l vor aresta dacă nu declară şi semnează că a fost nevoit să efectueze o aterizare de urgenţă", a povestit Sherin Azis, o însoţitoare de bord.

Fatima al-Saman, o pasageră a cursei Moscova-Damasc, confirmă şi ea că turcii l-au obligat pe căpitan să spună că nu a fost implicat nici un avion militar, în aterizarea forţată de pe Aeroportul din Ankara.
"Dacă nu eram de acord cu condiţiile impuse de ei, ne-au spus că-l vor lua ostatic pe căpitanul avionului...Imediat după aterizare, avionul nostru a fost înconjurat de militari mascaţi, care au scos toate bagajele din cală. Au cotrobăit într-o cutie plină cu documente şi diverse obiecte, care se pare că aparţinea unui om de afaceri. Ei căutau arme, rachete, dar era evident că erau dezamăgiţi atunci când nu au găsit ce-şi doreau", a continuat istorisirea pasagerei.

"Consulatul rus nu a reuşit să ajungă la noi. Am sunat şi ne-au spus că reprezentanţii ambasadei noastre (ruse) nu au voie să intre în această zonă. Ne simţeam ignoraţi, nu aveam nici o explicaţie. Turci se concentrau mai mult pe bagajele noastre decât să ne ofere vreo informaţie", a mai spus un cetăţean rus, aflat şi el la bordul acestui avion.

Miercuri seară, avioane militare turceşti au forţat un avion de pasageri sirian, să aterizeze în Ankara. Aparatul, un Airbus A320, care efactua o cursă regulată între Moscova şi Damasc, era suspectat că ar transporta echipament militar destinat forţelor siriene.
După cinci ore de inspecţie amănunţită la sol, echipajului i s-a permis să decoleze spre destinaţia iniţială, cu toţi cei 30 de pasageri aflaţi la bord.

Unele surse, din media centrală de la Ankara, susţin că la bordul avionului a fost găsită aparatură electrotehnică de comunicare militară, în timp ce postul NTV a relatat că într-un din bagaje s-a găsit un obiect, care ar putea fi un subansamblu al unei rachete.

Ministerul de Externe de la Moscova şi-a manifestat neliniştea referitoare la felul în care au fost trataţi pasagerii ruşi: "Am fost îngrijoraţi că viaţa şi siguranţa celor 17 cetăţeni ruşi a fost pusă în pericol. Am aflat despre acest incident dim media electronică. Omologii turcii nu ne-au oferit nici o informaţie despre acest incident regretabil", a declarat Alexander Lukashevich, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse.

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close