Antena 3 CNN Externe UE cere Egiptului să înceteze violenţele

UE cere Egiptului să înceteze violenţele

UE cere Egiptului să înceteze violenţele
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
27 Iul 2013   •   19:32
Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate comună, Catherine Ashton, 'a deplâns profund' victimele înregistrate în cursul demonstraţiilor din Egipt şi le-a cerut părţilor implicate să înceteze violenţele, relatează sâmbătă Reuters, conform Agerpres.
 
'Şeful diplomaţiei europene urmăreşte cu preocupare ultimele evoluţii din Egipt şi deplânge profund pierderea de vieţi în cursul demonstraţiilor de sâmbătă... Ea le adresează, de asemenea, părţilor implicate un apel la reţinere şi la respectarea principiilor unui protest paşnic /.../', a declarat un purtător de cuvânt al responsabilului UE. 
 
Londra 'condamnă, de asemenea, folosirea forţei împotriva manifestanţilor în Egipt' , a declarat sâmbătă ministrul britanic de externe William Hague, cerându-le 'celor două tabere să pună capăt violenţelor'. 'Sunt foarte preocupat de întorsătura evenimentelor din Egipt', a adăugat William Hague, în timp ce zeci de partizani ai preşedintelui islamist egiptean destituit Mohamed Morsi şi-au pierdut viaţa sâmbătă dimineaţă la Cairo în confruntări cu forţele de securitate. 'Cer autorităţilor egiptene să respecte dreptul la manifestaţii paşnice, să înceteze violenţele împotriva manifestanţilor, inclusiv prin tiruri cu gloanţe reale, şi să-i facă răspunzători pe cei care sunt vinovaţi', a subliniat ministrul. 
 
La rândul său, ministrul german de externe, Guido Westerwelle, s-a declarat foarte preocupat sâmbătă după violenţele care s-au soldat cu moartea a zeci de partizani ai preşedintelui Mohamed Morsi, în Egipt. Guido Westerwelle 'este foarte preocupat în legătură cu violenţele din cursul manifestaţiilor ce s-au soldat cu numeroşi morţi', se arată într-un comunicat difuzat de Ministerul de externe. 'El le cere autorităţilor egiptene să autorizeze manifestaţiile paşnice şi să facă totul pentru a evita alte derapaje. Numai prin dialog, şi nu prin violenţe, poate fi conturat viitorul Egiptului', menţionează sursa citată. 
 
Franţa lansează 'tuturor părţilor, în special armatei, un apel la cea mai mare reţinere' în Egipt, după noile violenţe ce s-au soldat cu zeci de morţi sâmbătă în rândul partizanilor preşedintelui preşedintelui demis Mohamed Morsi, a anunţat Ministerul francez de Externe.'Franţa deplânge bilanţul, deja foarte grav, al violenţelor din Egipt şi le cere tuturor părţilor, în special armatei, să dea dovadă de cea mai mare reţinere', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe francez, Philippe Lalliot. 
 
Manifestanţi pro-Morsi au încercat sâmbătă dimineaţa să blocheze un pod rutier pe şoseaua spre aeroportul din Cairo şi au avut loc confruntări cu locuitori dintr-un cartier vecin. Forţele de securitate au intervenit pentru a-i separa şi a împiedica închiderea podului, a indicat Ministerul egiptean de Interne, care le-a atribuit islamiştilor responsabilitatea confruntărilor. 
 
Violenţele din Egipt s-au soldat probabil cu cel puţin 66 de morţi sâmbătă, conform AFP, care estimează că este cel mai grav bilanţ de la destituirea preşedintelui Morsi de către armată, la 3 iulie. 
 
Potrivit Reuters, ministrul egiptean de interne, Mohamed Ibrahim, le-a declarat reporterilor că numai 21 de persoane au murit în confruntări şi a negat afirmaţiile că poliţia a deschis focul, acuzându-i pe Fraţii Musulmani că exagerează în scop politic. 
 
Conform site-ului pe Internet al confreriei Fraţii Musulmani, 120 de persoane au fost ucise şi alte circa 4.500 au fost rănite. 
 
Un reporter al Reuters a numărat 36 de corpuri neînsufleţite la o morgă, în timp ce oficiali din domeniul sănătăţii au afirmat că alte 21 se află la două spitale din apropiere.
 

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close