Antena 3 CNN Externe Un diplomat iranian s-a refugiat în Norvegia. Autorităţile urmăresc cazul în continuare

Un diplomat iranian s-a refugiat în Norvegia. Autorităţile urmăresc cazul în continuare

Un diplomat iranian s-a refugiat în Norvegia. Autorităţile urmăresc cazul în continuare
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
24 Feb 2013   •   11:51

Ministerul iranian de Externe a anunţat sâmbătă că anchetează asupra refugierii unuia dintre diplomaţii săi în Norvegia, un purtător de cuvânt sugerând că este vorba despre un gest ce are la bază "motive personale", potrivit agenţiei de presă Mehr, relatează AFP.
   
"Un angajat din cadrul administraţiei ambasadei noastre la Oslo nu a revenit încă la Teheran, deşi misiunea sa s-a încheiat", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Ramin Mehmanparast, evocând "motive personale, şi anume studiile copilului acestuia şi probleme de familie".
   
"Urmărim cazul", a adăugat el, citat într-un comunicat, precizând că un succesor a fost trimis în Norvegia.
   
Un avocat norvegian a declarat pentru AFP, vineri, că un fost diplomat iranian şi-a abandonat postul şi a solicitat azil politic în Norvegia.
   
Acest bărbat, sosit în post la ambasada de la Oslo în 2009, doreşte să rămână anonim şi "nu vrea să comenteze în mod public" motivaţiile sale, a declarat avocatul Joergen Loevdal.
   
Contactată de AFP, Ambasada Iranului a refuzat să comenteze.
   
Diplomatul iranian este al patrulea, în decurs de trei ani, care cere azil într-o ţară nordică.
   
Norvegia i-a acordat azil, în februarie 2010, fostului consul general de la Ambasada Iranului la Oslo, Mohamed Reza Heydari. Un ataşat de presă al Ambasadei Iranului la Bruxelles, Farzad Farhangian, a optat să se refugieze tot în Norvegia, în 2010, şi a anunţat ulterior că vrea să se alăture opoziţiei faţă de preşedintele Mahmoud Ahmadinejad.
   
În septembrie, un oficial din cadrul Ambasadei Iranului la Helsinki, Hossein Alizadeh, a cerut azil în Finalnda.
   
Teheranul a atribuit gesturile lui Heydari şi Farhangian unor motivaţii mai degrabă personale decât politice, în timp ce un deputat a apreciat că cei doi suferă de probleme mentale.

×
Subiecte în articol: autorităţi
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close