Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Uniunea Europeană relansează negocierile de aderare cu Turcia

Uniunea Europeană relansează negocierile de aderare cu Turcia

Uniunea Europeană relansează negocierile de aderare cu Turcia
de M.T.    |    22 Oct 2013   •   13:42

Uniunea Europeană a decis, marţi, să deschidă un nou capitol în negocierile de aderare cu Turcia, după trei ani de blocaj, a anunţat preşedinţia lituaniană a UE, potrivit AFP, citată de Mediafax.

Decizia a fost luată la recomandările Comisiei Europene, miniştrii UE pentru Afaceri Europene, reuniţi la Luxemburg, dând astfel undă verde deschiderii, la 5 noiembrie, a unui nou capitol de negocieri.

Uniunea luase hotărârea de a relansa negocierile cu Turcia încă din luna iunie, dar aceasta a fost amânată, în special la presiunea Germaniei, din cauza reprimării brutale a manifestaţiilor din Piaţa Taksim din Istanbul de către autorităţile de la Ankara.

Într-un raport de săptămâna trecută, Comisia Europeană a acuzat poliţia turcă de folosire excesivă a forţei în timpul protestelor, dar, în acelaşi timp, a salutat pasul important al Turciei în materie de democraţie.

Candidată oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană încă din 1999, Turcia nu a înregistrat progrese în negocieri şi din cauza rezervelor Franţei şi Germaniei, care nu privesc cu ochi buni intrarea unei ţări musulmane în UE.

De asemenea, un obstacol important în calea aderării Turciei este absenţa unei reglementări cu Ciprul privind partea de nord a insulei, ocupate din 1974 de trupele turce.

Din cele 35 de capitole de negocieri, 13 au fost deschise şi doar unul a fost închis. UE condiţionează deblocarea suplimentară a discuţiilor de recunoaşterea de către Ankara a Republicii Cipru, una dintre cele 28 de ţări membre UE.

×
Subiecte în articol: turcia
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close