Antena 3 CNN Externe WSJ: Grecii îşi pun speranţele într-un CĂLUGĂR. "Profeţiile lui se adeveresc!"

WSJ: Grecii îşi pun speranţele într-un CĂLUGĂR. "Profeţiile lui se adeveresc!"

WSJ: Grecii îşi pun speranţele într-un CĂLUGĂR. "Profeţiile lui se adeveresc!"
Sursa foto: Foto: calendarcrestinortodox.ro
05 Dec 2012   •   15:25

Tot mai mulţi greci merg în pelerinaj la mormântul unui călugăr foarte respectat, care ar fi prezis în urmă cu aproape trei decenii că Grecia va trece în viitor printr-o "mare distrugere şi confuzie", urmată de foamete şi tulburări politice, scrie Wall Street Journal (WSJ).
   
Credincioşii cred că viziunea sumbră a ascetului Paisios cel Bătrân se referea la dificultăţile prin care trece în prezent Grecia încărcată de datorii, interesul pentru acesta crescând considerabil în ultima perioadă.
   
Paisios cel Bătrân şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii la Muntele Athos, un centru al creştinismului ortodox din nord-estul Greciei, unde a murit în 1994, la vârsta de 70 de ani.
   
În zilele de sâmbătă, sute de pelerini aşteaptă la rând pentru a se ruga la crucea de lemn de la mormântul călugărului. Credincioşii cer ajutor pentru găsirea unui loc de muncă, plata facturilor şi pentru a trece cu bine peste tulburările sociale care le-au dat viaţa peste cap.
   
"Paisios a prezis multe lucruri, iar profeţiile sale se adeveresc. A prevestit criza. Dar a spus că lucrurile se vor îmbunătăţi, că vom trece peste şi prosperitatea va reveni. A ajutat mulţi oameni", a afirmat Costas Katsaounis, un ofiţer de 41 de ani, aflat în vizită la mormântul călugărului.
   
Faima lui Paisios cel Bătrân este asemănătoare, în anumite moduri, cu cea a lui Michel de Notredame, cunoscut ca Nostradamus, un farmacist în Franţa în secolul XVI despre care se afirmă că ar fi prezis toate evenimentele importante, de la ascensiunea lui Hitler la atacurile teroriste de la 11 septembrie.
       
Cu economia în al cincilea an de recesiune, un şomaj ce trece de 25% şi cu cu dificultăţi la asigurarea hranei chiar şi în rândul familiilor din clasa de mijloc, mulţi greci au senzaţia că societatea lor se află pe marginea abisului şi caută astfel consolare.
   
"Când se produce un eveniment care aduce o întreagă ţară în genunchi, oamenii caută o explicaţie religioasă. Caută sprijin din zona supranaturalului", a afirmat Vasilios Makrides, profesor de studii religioase şi specialist pentru creştinătatea ortodoxă la Universitatea Erfurt din Germania.
   
Interesul puternic al grecilor a condus la o explozie a orice este legat de călugăr. Figura acestuia apare pe pliante cu mesaje şi alte materiale.


   
De asemenea, librăriile au la vânzare zeci de titluri în legătură cu Paisios cel Bătrân, de la învăţăturile spirituale ale acestuia la comentarii despre orice, de la venirea apocalipsei la recucerirea de către Grecia a oraşului Constantinopole (actualul Istanbul), în trecut capitala Imperiului Bizantin.
   
Există chiar şi un ghid de dietă - călugărul a fost foarte slab - şi o carte pentru copii, "Odată ca niciodată, copii, a fost Paisios cel Bătrân".
   
În ultimii doi ani, cotidianul conservator Dimokratia a vândut 350.000 de copii ale unor titluri tratând subiecte legate de călugăr, de la compilaţii ale profeţiilor la opinii referitoare la educaţie. Alte publicaţii au scris despre miracolele acestuia.
   
Paisios cel Bătrân s-a născut în 1924 în Anatolia (Turcia), numele său înainte de a se călugări fiind Arsenios Eznepedis. Chiar şi în timpul vieţii era bine cunoscut în cercurile religioase, atrăgând credincioşi la Muntele Athos pentru sfaturi şi îndrumare spirituală.
   
Recentul interes al grecilor a declanşat însă şi o reacţie a scepticilor şi avertismente din partea unor conducători ai Bisericii Ortodoxe a Greciei.
   
"Oamenii caută un sprijin, dar unii reacţionează exagerat. Îl transformă într-un fel de profet. Nu înseamnă că tot ce a spus este corect", a afirmat Vasilios Havatzas, şeful activităţilor caritabile din Atena ale Bisericii.
   

×
Subiecte în articol: wall street journal Muntele Athos
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close