Antena 3 CNN Externe Zeci de mii de croaţi au manifestat la Vukovar împotriva introducerii unor inscripţii bilingve

Zeci de mii de croaţi au manifestat la Vukovar împotriva introducerii unor inscripţii bilingve

Zeci de mii de croaţi au manifestat la Vukovar împotriva introducerii unor inscripţii bilingve
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
03 Feb 2013   •   12:06

Aproximativ 20.000 de manifestanţi au protestat sâmbătă, la Vukovar (est), faţă de o decizie a autorităţilor de a introduce în acest oraş inscripţii bilingve, cu litere chirilice, utilizate de către sârbi, alături de cele cu litere latine, utilizate de către croaţi, informează AFP.
   
Potrivit televiziunii croate naţionale, manifestanţii au cerut autorităţilor să nu aplice o lege care prevede utilizarea inscripţiilor bilingve în localităţile în care o minoritate reprezintă o treime din populaţie, aşa cum este cazul sârbilor din Vukovar, un oraş devastat de către rebeli sârbi în timpul Războiului de independenţă a Croaţiei (1991-1995).
   
Veniţi din întreaga Croaţie, manifestanţii au defilat fără incidente, încadraţi de un important dispozitiv de poliţie. Răspunzând unui apel lansat de o organizaţie a foştilor combatanţi, ei au reclamat introducerea unui moratoriu pe o perioadă de 50 de ani cu privire la utilizarea scrierii chirilice la Vukovar.
   
Un ultim recensământ, efectuat în 2011, ale cărui rezultate au fost date publicităţii recent, arată că sârbii reprezintă peste o treime din populaţia Vukovarului, dar şi a altor aproximativ 20 de localităţi din această ţară, care urmează  să adere la Uniunea Europeană (UE) la 1 iulie.
   
Guvernul a anunţat, în mai multe rânduri, că va aplica această lege la Vukovar, aşa cum se întâmplă de mai mulţi ani în regiunea Istria (nord-vest), unde există o importantă comunitate italiană.
       
Sârbii sunt cea mai importantă minoritate etnică în Croaţia, reprezentând patru la sută dintre cei 4,2 milioane de locuitori ai ţării.
   
Respectarea drepturilor minorităţilor este una dintre principalele condiţii impuse Croaţiei de către UE.
   

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close