Antena 3 CNN Externe Ziua în care destinul unei ţări s-a schimbat radical. 140.000 de oameni au pierit într-o clipă în atacul ce avea să scrie istorie

Ziua în care destinul unei ţări s-a schimbat radical. 140.000 de oameni au pierit într-o clipă în atacul ce avea să scrie istorie

Ziua în care destinul unei ţări s-a schimbat radical. 140.000 de oameni au pierit într-o clipă în atacul ce avea să scrie istorie
de O.P.    |    06 Aug 2012   •   06:18

Japonezii au comemorat, cu câteva ore în urmă, 67 de ani de la primul atac nuclear din lume, care a distrus oraşul Hiroshima. La ceremonie a participat, anul acesta, şi un nepot al preşedintelui american Harry Truman, cel care a dat aprobarea finală pentru bombardament.

Clopotul păcii din Hiroşima a sunat, ca în fiecare an, la ora la care a fost lansată prima bombă atomică din istorie. 140.000 de oameni au murit în acel atac.
De câţiva ani, la ceremoniile anuale de la Hiroşima participă şi ambasadorul Statelor Unite, ca un semn că reconcilierea este posibilă.  Invitat de o fundaţie niponă pentru pace, Clifton Truman Daniel s-a rugat la monumentul victimelor şi s-a angajat să facă totul pentru ca oroarea de la Hiroşima să nu se mai repete.

La ceremonie a fost invitat şi nepotul unui militar din aviaţia americană, singurul care a participat atât la misiunea de bombardament de la Hiroşima, cât şi la cea de la Nagasaki.

Au mai fost prezenţi premierul Japoniei, membri ai guvernului şi, pentru prima dată, ambasadorii Franţei şi Marii Britanii. În declaraţia anuală pentru pace, citită în faţa miilor de participanţi, primarul Hiroşimei s-a referit şi la accidentul nuclear de la Fukuşima.

El a chemat guvernul japonez să urmeze o politică a energiei care să nu pună în pericol vieţile cetăţenilor.







×
Parteneri
Pensii mai mari pentru români, cu aceste acte
x close