Antena 3 CNN Actualitate Media France24: România în pericol de a realuneca spre dictatură (VIDEO)

France24: România în pericol de a realuneca spre dictatură (VIDEO)

France24: România în pericol de a realuneca spre dictatură (VIDEO)
14 Iul 2010   •   12:26

România este pomenită miercuri de mai multe ori în presa internaţională. Fie că este vorba despre guvern sau gesturile ministrului Udrea, ori chiar de preşedintele Traian Băsescu. Mai precis, noua strategie naţională de securitate propusă de preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia jurnaliştilor francezi. Canalul de televiziune France24 a relatat că şeful statului român vede presa ca pe o ameninţare, în timp ce jurnaliştii se tem că le este afectată libertatea de exprimare. Situaţia aduce din ce în ce mai mult cu anii comunişti, apreciază jurnaliştii francezi, care vorbesc despre "pericolul realunecării spre dictatură."

"Media - o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Asta crede guvernul român, iar preşedintele Traian Băsescu tocmai a semnat o nouă strategie de securitate, restrângând ceea ce ziarele şi alte media pot spune", afirmă textul care însoţeşte, pe site-ul France24, o înregistrare video de aproape nouă minute care dezbate această temă.

"Firesc, jurnaliştii au ridicat garda, temându-se că libertatea lor de exprimare se întoarce prea mult în anii comunişti, care s-au încheiat în urmă cu două decenii", explică France24.

Materialul filmat cuprinde un reportaj cu informaţii despre contextul în care intervine noua strategie de securitate, din care nu lipsesc explicaţiile despre austeritate şi imaginile de la mitingurile sindicatelor, şi continuă cu o relatare telefonică a corespondentului France24 în România, urmată de o dezbatere în studio cu o reprezentantă a Centrului pentru Studii Europene şi Ştiinţe Politice din Paris. Observaţiile se încheie cu concluzia că pericolul realunecării spre dictatură poate fi îndepărtat de un Parlament care trebuie să demonstreze că este democratic, dar şi de contextul dat de faptul că România este membră a Uniunii Europene şi NATO.

Site-ul publicaţiei L'Express preia, de asemenea, reportajul de la France24, prezentat în limba franceză, sub titlul "România: tentaţia de a pune botniţă presei".

Antena 3

 

 

×
Subiecte în articol: România dictatura
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close