Antena 3 CNN Life Știinţă Românii, martorii unui fenomen astronomic spectaculos. Se va întâmpla la doar 30 de minute după ce Luna răsare la București

Românii, martorii unui fenomen astronomic spectaculos. Se va întâmpla la doar 30 de minute după ce Luna răsare la București

Românii, martorii unui fenomen astronomic spectaculos.  Se va întâmpla la doar 30 de minute după ce Luna răsare la București
Sursa foto: Foto: YouTube
16 Sep 2016   •   11:09

O eclipsă de lună în penumbră va avea loc vineri şi va putea fi observată şi în România, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

În seara de 16 septembrie (vineri), la doar 30 de minute după ce Luna răsare la București, se va produce o eclipsă de Lună prin penumbră. Eclipsa începe la ora 19:54 și se termină la 23:54, timp în care Luna va străbate penumbra Pământului.

Cum se va desfășura eclipsa

Luna va răsări cu puțin timp înainte de începutul eclipsei, dar intrarea în penumbră nu va fi vizibilă imediat. La ora 20 Luna se va afla foarte jos față de orizont, la numai 5 grade, fiind vizibilă la linia orizontului estic. La răsărit Luna va prea mare și va avea o nuanță gălbuie, totul datorat atmosferei terestre și nu eclipsei.

Pe măsură ce trece timpul, Luna se ridică pe cer, în momentul maximului eclipsei aflându-se de cinci ori mai sus pe cer decât la începutul ei, înspre sud est. Acesta este momentul când vom putea vedea ușor diferența de nuanță și strălucire dintre partea de sus și partea de jos a discului.

Aspectul Lunii va reveni la normal (Lună strălucitoare în faza de Lună Plină) după ce se produce maximul eclipsei, în același timp în care aceasta se ridică pe cer. Eclipsa se termină la ora 23:54.

Următoarea eclipsă de Lună vizibilă din România se produce în noaptea de 11 spre 12 februarie 2017.

Cele mai spectaculoase eclipse de Lună sunt cele în care Luna intră total în umbra planetei noastre, momente când culoarea discului se modifică de la strălucirea normală la cărămiziu-roșu.

La eclipsa din 16 septembrie Luna nu va intra în umbra Pământului, ci în penumbră, ceea ce înseamnă că discul său nu se va întuneca prea mult. Chiar dacă nu vom avea o Lună întunecată (roșie sau cărămizie) tot vom putea vedea, în preajma maximului eclipsei, cum partea de sus a discului selenar va fi mai închisă la culoare decât partea de jos.

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close