Antena 3 CNN Life Oameni Pentru ei, viitorul nu sună bine. Oamenii gheţii încep să se topească. Schimbarea ireversibilă care distruge poporul Inuit

Pentru ei, viitorul nu sună bine. Oamenii gheţii încep să se topească. Schimbarea ireversibilă care distruge poporul Inuit

Pentru ei, viitorul nu sună bine. Oamenii gheţii încep să se topească. Schimbarea ireversibilă care distruge poporul Inuit
Sursa foto: Foto: arcticphoto.co.uk
29 Aug 2012   •   10:11

Existenţa tradiţională a comunităţilor Inuit este ameninţată cu dispariţia din cauza topirii gheţii arctice.

Aflată în adâncurile zonei arctice, poporul Inuit are în faţă un viitor sumbru, unul al schimbării şi al incertitudinii.

Viaţa din Qerqertat, Groenlanda, depinde foarte mult de ciclurile naturale, cicluri care acum se schimbă din cauza modificărilor climatice.

Este afectat stilul de viaţă al localnicilor şi principala lor activitate: vânatul. Oamenii nu mai au cu ce se hrănească şi nu mai au cu ce să-şi hrănească nici animalele domesticite.

Urmăriţi un reportaj Al Jazeera realizat în mijlocul inuiţilor:


 
Cantitatea de gheaţă din zona polară ajută la păstrarea echilibrului sistemului climatic global. Datorită suprafeţei sale lucioase, calota îngheţată reflectă peste 80% din lumina solară.

Drept urmare, atunci când gheaţa se topeşte, creşte şi suprafaţa oceanului expusă luminii solare care este absorbită în cantitate de 90% şi conduce la încălzirea Oceanului Arctic.

Gheaţa din zona arctică s-a topit într-un ritm record în acest an, atingând cel mai mic nivel de când oamenii de ştiinţă au început măsurătorile, cu ajutorul sateliţilor, în 1979.

Cercetătorii susţin că schimbarea este una fundamentală şi ireversibilă.





×
Subiecte în articol: Groenlanda incalzire globala
Parteneri
Benzina și motorina se scumpesc considerabil de la 1 iulie!
x close