Antena 3 CNN Opinii De ce se antrenează armata israeliană în România?

De ce se antrenează armata israeliană în România?

De ce se antrenează armata israeliană în România?
Sursa foto: Foto: jpost.com
04 Aug 2010   •   09:21

Întrebarea din titlu e mai mult retorică, din moment ce autorităţile române nu se sinchisesc să informeze populaţia cu privire la aplicaţiile militare din Carpathian garden. Dacă nu era nefericitul eveniment în care un elicopter s-a prăbuşit în apropiere de Bran, probabil că nu aflam nici acum că în spaţiul nostru aerian zburdă elicoptere militare israeliene.

Mult mai obişnuiţi cu conflictele armate, dar şi cu comunicarea către populaţie, ziariştii din Israel au citat deja mai mult oficialităţi care dau explicaţii despre ceea ce se întâmplă în România. Este vorba de antrenamente pentru teatre de operaţiuni cu un relief diferit de cel din Israel. Mai mult, unii dintre cei citaţi au indicat şi cauza antrenamentelor: pregătirea unui potenţial conflict armat cu Iranul.

Nu mai devreme de ieri, alte două elicoptere israeliene au întâmpinat oareşice dificultăţi tehnice în spaţiul aerian românesc, în judeţul Argeş. În afara unui comunicat laconic, de două rânduri, oferit de MApN, nimeni nu a catadicsit să lămurească această chestiune. La cât de dinamic s-a dovedit preşedintele Traian Băsescu în a convoca CSAT-ul, ne-am fi aşteptat la câteva precizări oficiale din partea acestei instituţii. Nici un cuvânt însă.

Poate că pentru CSAT sunt mai presante vulnerabilităţile din media cu care se ocupă pe faţă în partea a doua a regimului Băsescu, dar pentru cetăţenii României ar fi fost mai presant, dacă nu de-a dreptul mai constituţional, să fie informaţi despre implicaţiile militare la care actualul Guvern îi expune.

Pentru că, dacă trupele israeliene se antrenează oficial în ţara noastră, e cu adevărat o chestiune de siguranţă naţională. O chestiune asupra căreia conducătorii ar fi trebuit să se consulte cu cetăţenii, sau măcar să îi informeze. Dar în ţara în care guvernanţii taie frunze la câini pe banii noştri, un astfel de demers pare deja o utopie. Iar CSAT-ul rămâne doar un simplu SRL al Cotroceniului.

UPDATE: Semnul că aceste evenimente chiar reprezintă o chestiune de siguranţă naţională e dat de ştirea privind atentatul asupra preşedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad.

Bogdan Pitaru

×
Subiecte în articol: CSAT Bogdan Pitaru
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close