Antena 3 CNN Politică Şova: Pragul electoral va fi scos din legea Ponta-Antonescu, la Camera Deputaţilor

Şova: Pragul electoral va fi scos din legea Ponta-Antonescu, la Camera Deputaţilor

Şova: Pragul electoral va fi scos din legea Ponta-Antonescu, la Camera Deputaţilor
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    09 Mai 2012   •   13:07

Pragul electoral, menţinut în Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul într-un singur tur, va fi scos atunci când actul normativ va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, care este for decizonal, a declarat, miercuri, senatorul PSD, Dan Şova.

Întrebat cum va introduce Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul într-un singur tur sistemul majoritar, în care candidatul care obţine majoritatea într-un colegiu este declarat ales, în condiţiile menţinerii pragului electoral pentru formaţiunile politice, Şova aprecizat că pragul electoral va fi scos de către Camera Deputaţilor, care este for decizional.

"Pragul electoral va fi scos, probabil, la Camera Deputaţilor", a spus Şova, potrivit Mediafax.

În ceea ce priveşte candidaţii independenţi, social-democratul a precizat că actul normativ nu va prevedea redistribuirea voturilor şi că la alegeri poate candida oricine, inclusiv independenţii, iar un independent care va câştiga în colegiul său va fi declarat ales.

Senatorul PNL Ioan Ghişe, membru în Comisia juridică, a declarat miercuri, că, prin păstrarea pragului electoral în legea uninominalului pur votată de plen marţi, candidaţii îşi asumă riscul trecerii pragului de către partide, legea avantajând partidele mari.

El a arătat că există posibilitatea ca partidul sub sigla căruia candidezi şi câştigi colegiul să nu fie bine văzut la nivel naţional, astfel că îţi asumi şi riscul de prag. "Asta avantajează partidele mari şi creează majorităţi mai uşor", a mai spus senatorul PNL.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda atenţionează că legea votului uninominal adoptată marţi în Senat elimină distribuirea mandatelor către independenţi şi, prin menţinerea pragului electoral, permite accesul în Parlament a celor care nu au câştigat colegiul.

Marţi, senatorii au adoptat legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi a Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali îi are ca iniţiatori pe copreşedinţii USL, Crin Antonescu (PNL) şi Victor Ponta (PSD).

Textul legislativ prevede că, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidaţilor care aparţin unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral şi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat. Potrivit proiectului, atribuirea mandatelor de deputat şi senator se face într-o singură etapă, la nivelul colegiilor uninominale.

Iniţiatorii mai propun ca, în caz de balotaj, să se organizeze un nou tur de scrutin, la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa numai candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. În al doilea tur de scrutin urmează să fie declarat ales candidatul care a obţinut numărul cel mai mare de voturi valabil exprimate.




×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close