Antena 3 CNN Actualitate A opta zi de proteste. Incidente la finalul protestelor din București. Zeci de oameni au fost reținuți

A opta zi de proteste. Incidente la finalul protestelor din București. Zeci de oameni au fost reținuți

A opta zi de proteste. Incidente la finalul protestelor din București. Zeci de oameni au fost reținuți
Sursa foto: Foto: Antena 3
19 Ian 2012   •   18:18

Jandarmii au reuşit, joi seara, să elibereze carosabilul de la Universitate, după ce au avut câteva ''ciocniri'' cu protestatarii.

 

Iată filmul evenimentelor de joi:
UPDATE 23: 35. 48 de protestatari au fost reţinuţi în urma violenţelor de joi noapte din Piaţa Universităţii.

UPDATE 23:30. Potrivit reporterului Antena 3, Ionuţ Cristache, un tânăr a fost bătut cu bestialitate de jandarmi în Piaţa Universităţii. Agresiunea a avut loc pe trotuarul din faţa intrării în clădirea Universităţii Bucureşti.

Potrivit reporterului Antena 3, tânărul a căzut la pământ, a cerut o ambulanţă acuzând dureri grave, apoi a fost luat în primire de jandarmi care l-au târât pe caldarâm până la o dubă. Tânărul s-a agăţat de uşa dubei moment în care jandarmii l-au înconjurat şi au început să îl lovească cu bestialitate cu picioarele în stomac.

În momentul de faţă, tânărul este căzut pe trotuar în mijlocul jandarmilor.

 


UPDATE 23:15.
Jandarmii i-au împins pe manifestanţi spre gura de metrou şi spre trotuarele de la Universitate, reuşind să elibereze Piaţa Universităţii. Potrivit Mediafax, cordonul de jandarmi a intervenit în forţă şi îi împinge pe protestatari către lateralele Pieţei Universităţii. Mai multe dube au ajuns în zonă, fiind pregătite să intervină.

Unii manifestanţi au fost loviţi, iar alţii s-au regrupat în zona Teatrului Naţional şi în zona fântânii de la Facultatea de Arhitectură.
   
Conflictul a izbucnit după ce unii manifestanţi au aruncat cu garduri, pietre şi sticle în jandarmi, care au făcut uz de gaze lacrimogene.

 


UPDATE 23.00.
Jandarmii au declanşat asaltul asupra suporterilor retraşi în zona Fântânii din Piaţa Universităţii. Mai mulţi protestatari sunt reţinuţi.

UPDATE 22.50.
Au loc violenţe între între jandarmi şi suporterii care au rămas în Piaţa Universităţii să scandeze. Suporterii au ridicat un baraj din garduri, care a fost ulterior înlăturat de jandarmi. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene. Protestatarii sunt în mijlocul a două dispozitive de jandarmi. Cordonul de jandarmi aflat în zona dinspre Piaţa Romană a început să avanseze către suporterii din Piaţa Universităţii.

Suporterii vizaţi de mişcările tactice ale jandarmilor au strigat Fără violenţă!

URMĂREŞTE LIVE INCIDENTELE DIN PIAŢA UNIVERSITĂŢII

UPDATE 22: 10.
Numărul protestatarilor din Piaţa Universităţii a scăzut simţitor, după ce mulţi dintre cei ajunşi aici de la mitingul USL au plecat. Potrivit Mediafax, la această oră, în Piaţa Universităţii se mai aflau aproximativ 1.000 de oameni.
   
Cele mai active zone rămân, ca şi în celelalte seri, cea de la fântâna de la Facultatea de Arhitectură şi cea din faţa Teatrului Naţional.
   
O a treia parte activă este la colţul de la intrarea în piaţeta de la fântână, unde sunt masaţi suporterii echipelor de fotbal.
   
Circulaţia este în continaure blocată de la rondul de la Universitate, unde sunt importante dispozitive de jandarmi, până la Sala Dalles.
   
În afară de brigăzile de jandarmi care îi împiedică pe manifestanţi să blocheze circulaţia şi pe axa Rosetti - Kogălniceanu, în Piaţa Universităţii nu se mai află în acest moment jandarmi, majoritatea fiind grupaţi departe de protestatari.
   
Manifestanţii scandează în continuare sloganuri împotriva întregii clase politice şi a corupţiei.

UPDATE 20:40.
Ioan Dascălu, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, a declarat că Jandarmeria şi Poliţia nu vor interveni în forţă atâta timp cât persoanele aflate la Universitate vor manifesta paşnic şi civilizat.

Dascălu a precizat că în Piaţa Universităţii sunt aproximativ 1.500 de persoane.

Mai multe fumigene au fost aprinse în piaţă, în semn de protest, fără ca jandarmii să intervină.

Oficial sunt aproximativ 1.500 de protestatari în Piaţa Universităţii


1.500 sau 9.000 de protestatari în Piaţa Universităţii?


UPDATE 20:10.
Suporterii echipelor de fotbal, prezenţi la manifestaţia din Piaţa Universităţii, au aprins fumigene în semn de protest fără ca jandarmii să intervină. Unui protestatar, care are probleme de sănătate, i s-a făcut rău şi primeşte îngrijiri la o ambulanţă din zonă.

 



UPDATE 19:40.
Peste 300 de manifestanţi s-au adunat din nou, joi seară, în Piaţa Civică din Vaslui, în pofida viscolului de la această oră, ei solicitând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului Boc, informează Mediafax.

Peste 250 de persoane au protestat, joi, la Oradea, în cadrul acţiunii unii manifestanţi dând foc unei poze a preşedintelui Traian Băsescu, iar alţii aducând o figurină despre care spuneau că îl reprezintă pe şeful statului şi pe care au spânzurat-o, informează Mediafax.

Peste 500 de persoane s-au strâns şi joi seară în Piaţa Mare din Sibiu, potrivit Mediafax. Protestatarilor le-au fost împărţite câteva zeci de pahare cu colivă, precum şi pâini, în timp ce s-a cântat prohodul actualilor guvernanţi.

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat, joi seară, în Piaţa Sfatului din Braşov, pentru a şaptea zi de proteste, manifestanţii întocmind o listă cu semnături pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, informează Mediafax.

Peste 200 de persoane protestează, joi seară, în centrul municipiului Târgu Mureş şi strigă "Hoţii", iar o persoană are o pancartă cu fotografia liderului UDMR, Kelemen Hunor, având o şapcă marinărească, iar în locul siglei formaţiunii este desenată o frunză de marijuana.

Mitingul desfăşurat, joi după-amiază, în municipiul Suceava, s-a încheiat fără incidente, după ce manifestanţii au ars portrete cu Traian Băsescu în faţa Palatului Administrativ şi apoi au mers în marş spre sediul PDL, unde au continuat să ceară demisia lui Traian Băsescu şi alegeri anticipate.

Mitingurile de la Piteşti şi Târgovişte împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului condus de Emil Boc s-au încheiat fără incidente, informează Mediafax.

Joi seară, au loc manifestaţii de protest atât în Capitală, cât şi în cel puţin 15 oraşe din ţară, între care Târgu Mureş, Vaslui, Oradea, Focşani, Timişoara, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Deva, Zalău, Satu Mare, Braşov, Târgovişte, Piteşti, Ploieşti, Suceava, Iaşi, Craiova, Sibiu.

UDPATE 19:20.
Cinci persoane au fost reţinute în Piaţa Universităţii pentru că aveau asupra lor sticle incendiare şi arme albe. Potrivit estimărilor Jandarmeriei Române, aproximativ 9.000 de oameni protestează în Piaţa Universităţii. Peste 200 de români protestează şi în faţa Ambasadei României din Dublin.

UPDATE 19:00.
Aproximativ 2.000 de protestatari, participanţi la mitingul USL, au ajuns în Piaţa Universităţii.

URMĂREŞTE LIVE PROTESTUL DIN PIAŢA UNIVERSITĂŢII

UPDATE 18:55.
Miile de protestatari care au participat la mitingul USL au rupt gardurile, care făceau parte din barajul amplasat de jandarmi, şi îşi continuă drumul către Piaţa Universităţii.

 


UPDATE 18:50.
Jandarmii şi protestatarii care se îndreaptă spre Piaţa Universităţii dinspre Romană au început să se imbrâncească. Jandarmii au format un baraj între participanţii la mitingul USL şi cei care se află deja în Piaţa Universităţii.

Se pare că jandarmii încearcă să împiedice cele două grupuri de protestatari să se unească.

 


UPDATE 18:35.
Bulevardul Magheru, între Piaţa Universităţii şi Piaţa Romană, este blocat pe sensul de circulaţie către Universitate.

Bulevardul Lascăr Catargiu, dintre Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei, nu mai este blocat.

 


UPDATE 18:30
. Bulevardul Lascăr Catargiu, dintre Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei, este blocat. Participanţii la mitingul USL, aproximativ 2.000 de persoane, se îndreaptă către Piaţa Universităţii, pentru a se alătura sutelor de manifestanţi prezenţi acolo.

Potrivit unor surse, suporteri ai unor echipe de fotbal se vor aduna în număr mare în această seară pentru a protesta în Piaţa Universităţii. Aceştia au început deja să se adune la Piaţa Unirii.


Sute de persoane s-au adunat, joi după amiază, în Piaţa Universităţii din Capitală. Acestora li se vor alătura peste 2.000 de oameni, cei mai mulţi participanţi la mitingul USL de la Arcul de Triumf. Mitingul USL s-a încheiat la ora 17.30.

Piaţa Victoriei a fost blocată după ce mai mulţi participanţi la mitingul USL au ajuns în faţa Guvernului. Aceştia au pornit spre Piaţa Universităţii.

Pe bannerele protestatarilor pot fi citite lozinci ca: 'Blocul Naţional al Revoluţionarilor - Libertate, alegeri anticipate!', 'Nu confiscaţi Piaţa Universităţii!', 'Vrem o ţară ca afară!', 'Suntem prizonierii inconştienţei voastre!', 'USL - Nu uităm Decembrie 1989!

În a şaptea zi de protest desfăşurată în Piaţa Universităţii manifestanţii scandează lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale.

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close