Antena 3 CNN Actualitate Afacerile piramidale ar putea fi interzise în România conform unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor

Afacerile piramidale ar putea fi interzise în România conform unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor

Afacerile piramidale ar putea fi interzise în România conform unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor
11 Feb 2015   •   18:43

Sistemele piramidale de vânzare ar putea fi interzise în România. Camera deputaţilor a adoptat azi un proiect de lege care interzice practicile comerciale agresive şi înşelătoare. Comercianţii care vor aplica practici comerciale înşelătoare sau agresive vor primi o amendă între 5.000 şi 100.000 de lei.

Utilizarea de practici comerciale înşelătoare este interzisă de proiectul iniţiat de Guvern, iar comercianţii care vor încălca această prevedere ar putea fi sancţionaţi cu amenzi între 5.000 şi 100.000 de lei. Tot cu amenzi vor fi sancţionaţi şi cei care vor folosi practici comerciale agresive. În acest caz amenda este cuprinsă între 2.000 şi 100.000 de lei.

Practici comerciale agresive reprezintă şi crearea, operarea sau promovarea unui sistem promoţional piramidal în care consumatorul oferă o contraprestaţie, inclusiv în produse, servicii sau bani în schimbul posibilităţii de a primi compensaţie, care provine special ca urmare a introducerii unui alt consumator în sistem şi nu ca urmare a vânzării produselor sau a consumului acestora.

Astfel afacerile de tip Multi Level Marketing (MLM) vor fi interzise în România, iar comercianţii care întreprind astfel de afaceri vor fi amendaţi. Proiectul stabileşte că sunt practici comerciale agresive orice acţiune întreprinsă în vederea solicitării premiului sau orice alt beneficiu care este condiţionată de plata unei sume de bani ori de suportarea unui cost de către consumator.

Mai mult, proiectul de lege iniţiat de Guvern interzice comercializarea alimentelor care au data limită de consum sau data durabilităţii minimale depăşite.

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close