Antena 3 CNN Actualitate ANI: Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, şi-a acordat ilegal contracte de 200.000 lei

ANI: Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, şi-a acordat ilegal contracte de 200.000 lei

ANI: Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, şi-a acordat ilegal contracte de 200.000 lei
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    14 Dec 2011   •   10:29

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în vederea cercetării rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi, prof. dr. Vasile Astărăstoae, pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce acesta şi-a atribuit lui şi fiicei sale contracte de peste 200.000 lei, potrivit Agerpres.

ANI a început evaluarea preşedintelui Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, încă de la sfârşitul lunii octombrie.

Lui Vasile Astărăstoaie i se impută că, în calitatea sa de director al Institutului de Medicină Legală (IML) Iaşi şi rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", a semnat zece contracte de muncă, respectiv prestări servicii, în valoare totală de 204.759 lei cu propria-i persoană, precum şi cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanţare europeană. 

Vasile Astărăstoae a fost numit pentru perioada 2008-2012 în funcţia de rector şi, implicit, ordonator principal de credite al UMF "Grigore T. Popa".

ANI a stabilit că, din 2010 şi până acum, Astărăstoae a participat la implementarea a patru contracte cu finanţare europeană, atât în calitate de reprezentant legal al universităţii, cât şi de salariat.

Totodată, din 2001 şi până în prezent, Astărăstoae ocupă funcţia de director al IML Iaşi. Din această postură, potrivit ANI, ieşeanul a încheiat trei contracte de prestări servicii cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, şi alte trei cu el însuşi.

Agenţia Naţională de Integritatea sesizat deja organele judiciare competente, iar Vasile Astărăstoae riscă să fie condamnat pentru conflict de interese şi abuz în serviciu.

De asemenea, Vasile Astărăstoae este cercetat penal de procurorii DNA, el fiind acuzat că împreună cu alţi doi directori de la UMF Iaşi au  trucat o licitaţie cu fonduri europene, în valoare de 1,5 milioane euro.





×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close