Antena 3 CNN Actualitate Campanie pentru introducerea ordinului de protecţie de urgenţă - o speranţă pentru femeile victime ale violenţei

Campanie pentru introducerea ordinului de protecţie de urgenţă - o speranţă pentru femeile victime ale violenţei

Campanie pentru introducerea ordinului de protecţie de urgenţă - o speranţă pentru femeile victime ale violenţei
27 Noi 2014   •   14:16

Prea multe femei trăiesc cu frica în sân la ele acasă. Sunt 700 de milioane,  potrivit ultimului raport World Bank. Pentru ca vocea lor să se facă auzită mai bine, de șase ani, în România și în lumea întreagă,  de pe 25 noiembrie și până pe 10 decembrie, au loc evenimente, manifesări publice, dezbateri.

Campania de anul acesta, derulată de Reţeaua ONG-urilor implicate în prevenirea şi combaterea violenţei asupra femeilor, se concentrează asupra promovării și introducerii  ordinului de protecție de urgență, un instrument care le poate da speranță femeilor victime ale violenței. Campania pentru introducerea ordinului de protecție de urgență   implică  instituții, mobilizează organizații,  voluntari  și profesioniști din București și din țară.

Ca și în anii trecuți, partenerii coaliției analizează, compară, structurează datele cerute și primite de la fiecare  Parchete, Judecătorii, Inspectorate de Poliție din fiecare județ. Mii de plângeri făcute de victime,  sute de dosare întocmite, zeci de ordine de protecție emise, respectate sau  încălcate.  Par cifre  dar dincolo de ele sunt femei cu vieți oprite brutal sau cu destine care prea greu se pot reface.  Concluziile acestei monitorizări sunt  publicate  în “Studiul la nivel naţional cu privire la implementarea ordinelor de protecţie decembrie 2014” . Este pentru al treilea an consecutiv când Asociația TRANSCENA, GRADO și partenerii lor folosesc aceste mii de date, cereri, dosare, pentru a realiza o fotografie corectă și unică a modului în care este aplicat Ordinul de protecție.

O altă acțiune de pe agenda campaniei o reprezintă întâlnirea cu reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Scopul acestor întâlniri este prezentarea concluziilor studiului dar și găsirea, împreună, de  soluții de creștere a eficienței aplicării Ordinului de Protecție.

Cum Campania pentru introducerea ordinului de protecție de urgență   reunește în 16 zile toată activitatea de peste an,   în această perioadă, membrii coaliției organizează și o serie de dezbateri cu profesioniști de la Facultatea de Drept, Asistență socială, Administrație publică, Jurnalism, Academia de Poliție. Una dintre concluziile studiilor realizate până acum este aceea că de multe ori polițiștii, judecătorii, medicii sau reprezentanții DGASPC-urilor nu cunosc legea, nu au destule informații despre Ordinul de Protecție. Prin urmare, o serie de întâlniri și discuții cu studenții din ultimii ani de la aceste facultăți le permite acestora să-și înceapă munca mai informați și promovează astfel ordinul de protecție. Violența nu ține cont de statut social, financiar, de educație, religie. Distruge destine, familii, ascunde costuri uriașe, necontabilizate încă la noi. 
Campania pentru introducerea ordinului de protecție de urgență  ne amintește tuturor că stă în puterea noastră să ne implicăm mai mult pentru eliminarea oricărei forme de violență împotriva femeilor.

Campania pentru introducerea ordinului de protecție de urgență este parte a  Proiectului„Ordinul de protecție – campanie de advocacy și asistență juridică”, al cărui obiectiv este acela de a promova drepturile femeilor și de a proteja femeile victime ale violenței în familie prin urgentarea emiterii ordinului de protecție. Proiectul este implementat de Asociația Transcena în parteneriat cu Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen A.L.E.G., Asociația femeilor împotriva violenței Artemis, Asociația Front, Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului GRADO, Institutul Est-European pentru sănătatea reproducerii, Asociația Anais, Asociația Centrul de Dezvoltare Curiculară și Studii de Gen Filia, Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Fundația Sensiblu, Asociația E Romnja și este  finanțat de Open Society Foundation.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close