Antena 3 CNN Actualitate Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj şi Vâlcea - sub cod roşu de inundaţii, de mâine dimineaţă. Suceava, sub cod portocaliu până joi

Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj şi Vâlcea - sub cod roşu de inundaţii, de mâine dimineaţă. Suceava, sub cod portocaliu până joi

Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj şi Vâlcea - sub cod roşu de inundaţii, de mâine dimineaţă. Suceava, sub cod portocaliu până joi
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    30 Iul 2014   •   19:32
Patru judeţe din ţară - Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj şi Vâlcea - se vor afla sub cod roşu de inundaţii, de mâine dimineaţă de la ora 6, a anunţat, directorul Centrului Naţional de Prognoze Hidrologice (CNPH), Marius Mătreaţă, miercuri, la emisiunea La ordinea zilei, de la Antena 3.
 
De asemenea, potrivit şefului din INHGA, codul roşu de pe Vedea se ridică în această seară, însă revine de joi dimineaţă de la ora 3.
 
Totodată, mai multe râuri din judeţul Suceava se află, până joi la ora 2.00, sub cod portocaliu de inundaţii, potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). Avertizarea vizează râurile mici din bazinele superioare ale Sucevei, Brodinei şi Moldoviţei.
 
Hidrologii au emis o avertizare cod roşu de inundaţii în judeţele Argeş, Vâlcea, Olt şi Teleorman, valabilă până vineri după-amiază, alte zece judeţe fiind atenţionate cu cod portocaliu. 
 
Avertizarea emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor este valabilă de miercuri, ora 14.00, până vineri, la aceeaşi oră, pentru râuri din bazinele hidrogafice Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, Olt, Vedea, Argeş.

Timp de trei zile, au fost înregistrate precipitaţii cumulate care au depăşit valori de 100 - 180 l/mp, în zona judeţelor Gorj, Vâlcea, Argeş şi Teleorman. 
 
Zilele acestea s-au înregistrat debite istorice cu probabilitate de revenire odată la 100, respectiv 200 de ani.
 
În plină viitură, s-a iscat şi un scandal. Premierul Victor Ponta a aflat că şeful de la Apele Române a plecat în concediu fix când s-a anunţat pericolul de inundaţii
 
Şeful Guvernului i-a cerut ministrului de resort să-l dea afară. Vasile Pintilie i-a replicat lui Ponta că el a coordonat pe telefon toate acţiunile şi echipele Apelor Române. 
 
Un număr de 1.184 persoane au fost evacuate, 99 de locuinţe au fost distruse, alte 168 de locuinţe au fost avariate şi 2.003 case au fost inundate, a anunţat ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, la comandamentul pentru situaţii de urgenţă de la Guvern. 
 
Zeci de milioane de euro, pe apa sâmbetei. Apele Române au cheltuit 47 de milioane de euro pe hărţile de inundaţii, dar nu ştiu să le citească

Citiţi şi Miniştrii, luaţi de val. Ce GAFE au făcut politicienii la inundaţii

 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close