Antena 3 CNN Actualitate Cel mai mare parc solar din România se deschide săptămâna viitore. Centrala se află la Isaccea

Cel mai mare parc solar din România se deschide săptămâna viitore. Centrala se află la Isaccea

Cel mai mare parc solar din România se deschide săptămâna viitore. Centrala se află la Isaccea
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    23 Noi 2012   •   08:54

Cel mai mare parc solar din România, cu o capacitate de 8,75 MW, va fi pus în funcţiune săptămâna viitoare, la Isaccea, informează Mediafax.

Energia produsă de Centrala Fotovoltaică Isaccea va asigura consumul a 4.000 de gospodării.

În România sunt instalate panouri fotovoltaice cu o putere cumulată de 13,1 MW, iar anul viitor ar urma să fie construite alte unităţi, de aproape 100 MW.

Unul dintre acestea, cu o putere instalată de 12 MW, va începe să producă în primele zile din 2013, în Mehedinţi, în urma unei investiţii de 16,5 milioane de euro.

Companiile investesc în energia produsă în panourile fotovoltaice atrase de sprijinul acordat de stat prin sistemul certificatelor vezi. Certificatele verzi sunt acordate gratuit producătorilor de energie regenerabilă, care le vând furnizorilor, obligaţi de legislaţie să le achiziţioneze în cote anuale.

Astfel, producătorii de energie regenerabilă câştigă de două ori, prin vânzarea electricităţii şi prin comercializarea certificatelor verzi. Costul de achiziţie a certificatelor verzi este transferat de către furnizori în facturile emise clienţilor finali.

Parcul solar va fi pus în funcţiune de firma Ra-Ra Parc din Braşov, deţinută de trei persoane fizice - Emil Morariu (40% din părţile sociale), Doru Alin Plopeanu şi Răzvan-Constantin Neamţu (fiecare cu 30%). Contractorul general al proiectului este compania germană Gehrlicher Solar.




×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close