Antena 3 CNN Actualitate Centralele eoliene produc energie în cantităţi record, dar seceta ar putea duce la scumpiri

Centralele eoliene produc energie în cantităţi record, dar seceta ar putea duce la scumpiri

Centralele eoliene produc energie în cantităţi record, dar seceta ar putea duce la scumpiri
Sursa foto: Foto: afscience.wordpress.com
de N.B.    |    09 Ian 2012   •   21:02

Seceta cumplită care afectează România a dus la o situaţie greu de imaginat până acum: centralele eoliene au produs mai multă energie decât toate hidrocentralele din ţara noastră sau decât un reactor de la Cernavodă. Specialiştii susţin că furtunile din weekend sunt responsabile, în mare parte, de randamentul bun al eolienelor.

În cursul zilei de sâmbătă,  vântul a bătut cu până la 16 m/s, astfel s-a realizat o producţie record pentru centralele eoliene din România. Peste 10 la sută din necesarul energetic al ţării, de trei ori mai mult decât valoarea normală.

Eolienele din România produc, în medie 150 - 200 de megawaţi-oră, în weekend s-au produs 731. Mai mult şi decât energia furnizată de hidrocentralele din România. Seceta are cea mai mare parte de vină. Debitul scăzut al râurilor a sugrumat producţia hidro şi a redus-o la o treime din valoarea normală. Datele companiei naţionale de transport al energiei au arătat o producţie de doar zece procente, în condiţiile în care media normală este de peste 28 la sută.

Specialiştii avertizează că producţia extrem de scăzută a hidrocentralelor ar putea duce la scumpirea energiei. Suntem astfel obligaţi să consumăm energie scumpă, produsă de centralele pe cărbune şi gaze. Nici energia eoliană nu e mai ieftină. Costul ajunge şi la 170 de euro pe megawatt/oră. De aproape trei ori mai mult faţă de energia produsă de hidrocentrale.

 

×
Subiecte în articol: energie electrică seceta hidroelectrica
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close