Antena 3 CNN Actualitate Chiţoiu: Contribuţia pentru asigurările sociale va scădea cu siguranţă de la 1 iulie

Chiţoiu: Contribuţia pentru asigurările sociale va scădea cu siguranţă de la 1 iulie

Chiţoiu: Contribuţia pentru asigurările sociale va scădea cu siguranţă de la 1 iulie
de M.T.    |    09 Ian 2014   •   14:52

Contribuţia pentru asigurările sociale va scădea cu siguranţă de la 1 iulie, a anunţat în urmă cu puţin timp ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu.

Chiţoiu a declarat că, potrivit evaluărilor care s-au făcut la nivelul Guvernului, este posibilă o reducere cu 5% a contribuţiilor de asigurări sociale.

Această problemă a mai fost discutată în toamna anului trecut, atunci când PNL a încercat să impună măsura, dar Fondul Monetar Internaţional s-a opus.

Cu toate acestea, măsura a fost inclusă în scrisoarea de intenţie către FMI, cu amendamentul că dacă bugetul pe 2014 le va permite guvernanţilor să scadă contribuţiile pentru asigurări sociale, atunci această măsură va fi posibilă.

Mai mult decât atât, la sfârşitul lunii noiembrie, în cadrul Comisiilor de buget-finanţe, Chiţoiu declara că în aprilie 2014 va veni în Parlament cu actul normativ care să prevadă reducerea CAS cu 5%, cu aplicabilitate de la 1 iulie.

„Eu am făcut promisiunea, eu în luna aprilie vin cu actul normativ. Calculul matematic la reducerea fiscalităţii se corectează la partea de venituri 100%. În momentul în care introducem o taxă sau lărgim baza de impozitare, suma care se ia în calcul la nivelul colectării se ia în calcul între 50 şi 85 la sută, niciodată nu se ia 100%”, spunea ministrul atunci.

În ciuda faptului că nu s-a reuşit impunerea măsurii de creştere a accizei la combustibil, Chiţoiu a dat asigurări că acest lucru nu va influenţa reducerea contribuţiei de asigurări sociale, bazându-se pe o mai bună colectare a veniturilor.

„Reducerea contribuţiilor sociale cu cinci puncte procentuale este un angajament politic, este trecută şi în scrisoarea de intenţie cu FMI şi se va aplica de la 1 iulie 2014”, a declarat Chiţoiu.

×
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close