Antena 3 CNN Actualitate Dispar medicamentele ieftine din farmacii, iar reţetele gratuite se vor plăti. Distribuitorii dau vina pe taxa clawback

Dispar medicamentele ieftine din farmacii, iar reţetele gratuite se vor plăti. Distribuitorii dau vina pe taxa clawback

Dispar medicamentele ieftine din farmacii, iar reţetele gratuite se vor plăti. Distribuitorii dau vina pe taxa clawback
Sursa foto: Foto: Videonews
de M.Z.    |    29 Feb 2012   •   11:47

Producătorii de medicamente generice contestă taxa clawback şi atenţionează că aplicarea ei în forma actuală va duce la dispariţia unor medicamente ieftine din farmacii.

Companiile vor fi obligate să renunţe la medicamentele nerentabile, motiv pentru care pacienţii vor fi nevoiţi să plătească mai mult, chiar şi pentru reţetele compensate sau gratuite.

Producătorii de medicamente generice de la noi spun că taxa clawback va duce la o scădere a numărului de medicamente ieftine de pe piaţă.

"Companiile vor reevalua portofoliile de produse, ajungând cel mai probabil să elimine produsele mai puţin profitabile", a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, Dragoş Damian.

Deja o parte dintre medicamentele ieftine nu se mai găsesc în farmacii.

Pentru ca toate medicamentele ieftine să se găsească în farmacii, producătorii cer autorităţilor schimbarea principiilor după care se calculează taxa clawback, dar şi corelarea termenului de plată cu cel al decontării medicamentelor.

"În forma actuală, taxa este injustă şi de fapt ilegală, pentru că are ca bază de impozitare preţul de pe raft, care include adaosul de distribuţie, adaosul de farmacie şi taxa pe valoare adăugată", explică Damian.

Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a convocat o întâlnire cu reprezentanţii CNAS şi ai Ministerului de Finanţe, pentru a discuta despre aceste propuneri.

Din farmacii lipsesc deja anumite medicamente generice, în special citostatice şi pilule antidiabetice.

În ultimii cinci ani, producţia de medicamente generice de la noi a scăzut cu aproape 10%, de la 520 de milioane de cutii produse anual, la numai 480 de milioane.




×
Subiecte în articol: medicamente farmacii
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close