Antena 3 CNN Actualitate Ediţie de Weekend: Şpaga noastră cea de toate zilele

Ediţie de Weekend: Şpaga noastră cea de toate zilele

Ediţie de Weekend: Şpaga noastră cea de toate zilele
27 Iul 2014   •   14:22
Şpaga a fost subiectul principal al "Ediţiei de Weekend" de duminică. Cine ia şpăgi, cine dă şpăgi, în diverse situaţii, de la "tunurile" de milioane de euro, până la învoiala cu "naşul de pe tren". 

 
"Deşi fenomenul nu poate fi atribuit unui singur sistem, fie el de stat sau privat, e clar că pleacă de la oameni", a explicat Sergiu Neguţ, antreprenor în Români. 
 
"Există şpaga contractuală, cumva cea mai toxică, aia în care nu poţi să obţii un drept de-al tău, care altfel e legal. E cumplit. Şi apoi mai există a doua categorie, mai benignă cumva, a cadourilor nesolicitate. De exemplu medicii, nu o să îţi bage mâna în buzunar să îţi spună că nu te operează fără şpagă, dar cumva e de la sine înţeles. Cum se procedează dacă vrem să dăm un cadou în sistemul de învăţământ? Cam cât se dă, cam ce ar fi frumos? Vina este a noastră, a celor care dăm, că altfel nu ar cere nimeni." 
 
Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, a explicat, în cadrul emisiunii, că o lege nu poate cuprinde toate realităţile cu care se confruntă oamenii şi de aici apar diverse "portiţe". 
 
"Niciodată nu am avut în minte să creăm o portiţă pentru scăpare, dar o lege nu poate cuprinde toate realităţile, toate situaţiile care pot să apară. Nu cred că putem să facem distincţia. Că există şpagă la stat şi nu există în privat. Nu. Cred că ţine de oameni şi de multe ori există şi oameni de neînţeles. Am avut situaţii în care şefii unor instituţii, ajunşi la un vârf de carieră, încep să joace carierele pentru nişte fleacuri. Nu poţi să joci cariera de o viaţă pe câteva mii de euro. E ceva nepotrivit în gândirea şi logica unor astfel de oameni", a explicat Ecaterina Andronescu. 
 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close