Antena 3 CNN Actualitate Greşelile din instanţe ne-au costat 50 de milioane de euro

Greşelile din instanţe ne-au costat 50 de milioane de euro

Greşelile din instanţe ne-au costat 50 de milioane de euro
03 Mar 2015   •   09:37

 Statul român a plătit în ultimii 10 ani aproape 50 de milioane de euro, despăgubiri pentru greşelile făcute de instanţele din România. Vorbim mai exact de despăgubirile plătite de Ministerul Finanţelor, în urma condamnărilor României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Pentru acesti bani, niciun judecător n-a fost tras la răspundere pentru că CSM trebuie să permita acest lucru. 

În perioada 2004 - 2014, Ministerul Finanţelor a plătit de la bugetul statului 194 de milioane de lei drept despăgubire românilor care şi-au cerut dreptatea la CEDO şi au câştigat. Cei mai mulţi dintre aceşti români au ajuns la Curtea Europeană a Dreprurilor Omului după ce instanţele din România au dat sentinţe greşite în dosarele lor.

Astfel că în 2004 au fost plătite despăgubiri de 2,23 milioane de lei, în 2005 de 2,27 milioane de lei, iar în 2006 de 3 milioane de lei. În 2007 însă suma a crescut de 4 ori, la 14 milioane de lei. Cei mai mulţi bani plătiţi de la buget însă au fost în anii de criză, când Guvernul condus de Emil Boc adopta măsuri severe de austeritate. Sumele au ajuns să depăşească 40 de milioane de lei în fiecare an. 47,1 milioane de lei în 2008, 41 de milioane în 2009 şi 48 de milioane de lei în 2010. S-au plătit bani grei pentru greşelile magistraţilor şi în perioada 2011 - 2014. Media despăgubirilor din aceşti ani a fost de 8,5 milioane de lei, adică 2 milioane de euro. Aceşti bani însă, ar fi trebuit recuperaţi de statul român de la instanţele care au greşit sentinţa în cazul românilor despăgubiţi.

Procedura spune însă ca Ministerul Finanţelor să sesizeze Consiliul Suprem al Magistraturii, care să verifice modul în care judecătorii şi-au făcut treaba, iar CSM să permită demararea unor proceduri legale de recuperare a prejudiciului împotriva magistraţilor care au dovedit rea credinţă sau neglijenţă în serviciu. Doar că CSM îşi apără magistraţii, iar până acum n-a permis ministerului să recupereze prejudiciul.

×
Subiecte în articol: justitie CEDO
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close